Almedalen får bättre belysning

Hur gör vi Visby till en säkrare plats?
Det frågade sig 30-talet "mörkervandrare" från polis, kommun och olika organisationer i onsdags kväll. Till fots kartlade de potentiellt farliga platser som kan och bör förbättras.
I den undermåligt belysta Almedalen konstaterade kommunens parkområdeschef Jan Persson:
­Jag tror inte någon skulle vilja gå ner här själv nattetid på sommaren.

Gotland2004-03-19 04:00

Den senaste tidens våldtäkter och andra övergrepp har fått många att fundera över hur säkert det egentligen är att röra sig i Visby nattetid­och hur man kan eliminera de potentiellt mest riskabla platserna.
­Vi måste göra något för att ta tillbaka vår stad! konstaterade Susanne Gustafsson från Visby Zontaklubb, som tagit initiativet till onsdagens mörkervandring
Den genomfördes i grupper på Terra Nova, S:t Hansplan-, Visby norr, öster och söder.
GA gick på norr, med Helena Kattlunds, kriminalinspektör och aktiv medlem i Zonta, Håkan Jonsson, Brottsförebyggande rådet och aktiv i "Ett narkotikafritt Gotland", Jan Persson, Parkområdeschef Gotlands kommun, Birgitta Örnberg, kriminalinspektör och Else-Marie Kindmalm, Kvinnojouren.
<span class=MR>Undermålig belysning</span>
Mörkervandringen inleds vid Rindi. Så fort blickarna vänds ut mot Almedalen, en i brottstatistiken ofta förekommande plats, kan vi konstatera att området är endast delvis belyst.
Befintliga gatlyktor räcker knappt till för att lysa upp gångvägen. Dessutom är en av lyktorna ur funktion. Området kring scenen är nästan kolsvart.
­ Jag skriver "belysning undermålig" i protokollet. Här finns stora mörka partier, konstaterar Kattlunds.
Parkområdeschef Persson påpekar dock att det vilken dag som helst ska påbörjas förbättringar av just Almedalens belysning.
­Jag tror inte någon skulle vilja gå ner här själv nattetid på sommaren, reflekterar Persson.
Almedalen utgör inte sällan fest- och sovplats för personer som inte har hittat tak över huvudet, eller som inte kan ta sig hem.
Det trots att området bevattnas nattetid. Mellan 01.00-04.00 går ett inbyggt sprinklersystem igång, vilket gör de flesta grönytor ogästvänliga.
Växtligheten är i sig en potentiell riskfaktor. Buskrabatter och träd i parkens ytterområden kan utgöra helt avskärmade platser. Växterna måste hållas efter, tyckte gruppen.
<span class=MR>Bilvägar bäst belysta</span>
Vandringen går vidare via Studentallén, med den kolsvarta Botaniska trädgården på ena sidan muren och en tillfredsställande belyst strandpromenad på den andra.
Gångvägen på sjösidan om Lasarettet är däremot alldeles för mörk. Då är bilvägen intill mycket ljusare. Trojaborgsgatan och S:t Göransgatan söderut får godkänt. Gångstigen förbi S:t Göransgården är dåligt belyst, liksom bron vid Nordergravar.
Kattlunds konstaterar sammanfattande att de största problemen är belysningen.
­ Där bilarna kör är belysningen bra, men där folk ska gå är det sämre.
Uppfattningen delas av övriga grupper, när protokollen samlas ihop på tingshuset senare på kvällen. På Terra Nova, Gråbo och de vanligaste gång- och genvägarna finns mycket övrigt att önska.
<span class=MR>Mörka genvägar</span>
Synpunkterna överlämnades till Brottsförebyggande rådet via kommunalrådet Björn Jansson (s).
­Nu ska vi sammanställa synpunkterna, dra slutsatser och sedan föra frågan vidare till tekniska förvaltningen och se vad de kan göra i det korta och långa perspektivet. Det mesta borde kunna åtgärdas.
Jansson mörkervandrade också.
­Mitt samlade intryck är att staden rent generellt är väl upplyst, men det finns en del mörka partier som behöver förbättras. Dalmansporten exempelvis, där många som ska hem till Vitkålen genar.
­ Beslut finns att det ska lysas upp, men det har inte verkställts ännu.
<span class=MR>Bra initiativ</span>
Just genvägar är ett i dubbel bemärkelse "mörkt" område, menar Jansson, eftersom de sällan uppmärksammats och åtgärdats. Nu har man fått upp ögonen för det.
Han lovordar Zentas initiativ.
­Vi myndigheter, kommunen, länsstyrelsen och polisen, som jobbar i Brå kan inte göra allt, utan är beroende av andra som är beredda att göra en insats. Det är bra att det finns en delaktighet, på så sätt bygger man ett säkrare land.
Kriminalinspektör. Helena Kattlunds första notering gällde Almedalen. "Jag skriver "belysning undermålig" i protokollet".
Mörkervandring. Håkan Jonsson, Helena Kattlunds, Jan Persson, Else-Marie Kindmalm och Birgitta Örnberg konstaterar att belysningen i daler av Visby lämnar mycket övrigt att önska. "Målet är att man ska kunna känna sig trygg!"sade kriminalinspektör Kattlunds.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!