"Almedalen full av slutna rum"
Det är under minglet på kvällarna, som det går att påverka politikerna mest.Almedalen är full av sådana slutna rum. Det var en av slutsatserna, när en veckolång kurs presenterades i går i S:t Hansskolan.
granskare. En kurs under Alternativa politikerveckan har granskat Almedalsveckan. Kursledare var Brian Palmer, gästlektor vid Uppsala universitet, flankerad av Alexandra Berggren, miljökommunikatör, och Ulf Palmenfelt, professor på Högskolan på Gotland.
Foto: Bengan Zettergren
I går var det dags för slutsummering av en workshop, där man studerat Almedalsveckan. Studenterna har skickats ut för att intervjua människor och undersöka olika saker. Brian Palmer, amerikansk socialantropolog och gästlektor vid Uppsala universitet har lett kursen och Ulf Palmenfelt, professor i etnologi vid högskolan på Gotland, har undervisat i intervjuteknik.
"Minglet viktigast"
Vem som sätter dagordningen var en av uppgifterna. Deltagarna sade att de funnit att de som vill påverka politikerna inte har något att hämta under de dagliga seminarierna, som många har tillträde till.
- Det är i stället under minglet på kvällarna, under de informella mötena, som de viktiga samtalen förs. Det är där och då lobbyisterna jobbar, sade de.
En annan studiegrupp hade frågat efter vilka människor som INTE finns i Almedalen. De fann till exempel invandrare, ensamstående mammor och handikappade personer.
- De som många seminarier handlar om finns inte själva där.
Gruppen föreslog att företag skulle inrätta stipendier, som gjorde det möjligt för människor, som inte har råd, att komma till Almedalen.
"Jag är så besviken"
Några studenter hade undersökt hur partierna behandlade hållbar utveckling.
- Det fanns inte ett parti som på något seminarium pratade om att spara energi. Det handlade bara om kärnkraft och alternativa energislag. Jag är så besviken, sade en annan student.
De hade varit på en rad seminarier men tyckte inte att det de hört handlade om hållbarhet.
- Alla talade om lösningar i form av tillväxt, och det är inte hållbart i längden, menade de.
En av dem sade också att hon tyckte det varit svårt att få partifolket, nere i organisationerna, att svara på frågor om miljön.
- De kunde inte svara på frågorna. De verkade bara kunna prata om sådant som de förberett sig på att prata om.
Ett par av studiegrupperna hade undersökt hur företag och andra arrangörer jobbar för att få ut sina budskap. De var eniga om att den som har pengar också kan föra fram åsikter och fakta på ett mer effektivt sätt.
- Storindustrin spelar med tekniskt avancerade och därmed övertygande presentationer. Jag tycker nog att de ideella krafterna, som ofta vill ge en motbild måste börja tänka på sina presentationer!
Sade en student och visade som exempel upp ett handskrivet A4-ark han hittat, där man uppmanades gå till en lokal på högskolan för att lyssna till rubriken "Östersjön - det mest radioaktiva havet". Avsändare saknades.
Inte bara politik
Han sade också att han funnit något för honom överraskande.
- Almedalen handlar inte bara om politik. Här finns många företag som kommit för att träffa beslutsfattare i andra företag.
En grupp hade försökt ta reda på vilken maktfaktor som Almedalen utgör. De flesta ansåg att makten fanns hos politiker, lobbyister och journalister. Hur viktig är den då för företaget eller organisationen?
- De flesta sade att den är hyfsat viktig, ingen sade jätteviktig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!