Almedalsbiblioteket
Om dramatiken och historiken vid krigssjukhuset i Lärbro berättade Clary Winberg på Almedalsbiblioteket i Visby i går kväll, på förintelsens minnesdag. - Alla patienter togs emot på sjukhuset men det berättas att vissa fick finare begravningar än andra, sa Clary. Men på sjukhuset behandlades alla lika.
"Prins Carl"
- Krigsfångarna kom med Rödakorsets fartyg "Prins Carl" och de kom oftast direkt från koncentrationslägren i Auschwitz och Bergen Belsen. Mest var det polacker men sjukhuset fylldes också av flyktingar från de baltiska länderna. Det kom 10 000 personer från dessa länder och man räknar att det endast var en 10-del som kom fram av alla de som flydde.
44 gravar
Av dokument som finns kvar kan man läsa att år 1940 fanns endast 87 patienter på sjukhuset. Det var hösten 1944 som flyktingströmmarna började och sjukhuset blev överfullt.
- Där fanns 60 olika byggnader på området och varenda byggnad användes, sa Clary.
De som inte överlevde begravdes på kyrkogården i Lärbro. Där finns nu 44 gravar, varav nio är judiska.
- Det kom även tyska soldater till sjukhuset och när de andra patienterna fick reda på detta blev det inbördes bråk mellan patienterna. Detta resulterade i att man fick vårda tyskarna i ett särskilt hus som skyddades med taggtråd för att de andra patienterna inte skulle ta sig in.
Clary jobbar tillsammans med många andra i Lärbro hembygdsförening med att dokumentera allt material som de kan få tag i. Tomas Harlevi har gjort en film där han varvar gamla bilder från sjukhuset med nya bilder från vandrarhemmet som ryms i lokalerna nu. Filmen är i sin linda och han jobbar vidare med materialet men de sju minuter som han nu visade lovar att det blir en intressant dokumentation.
Samuelsson talade
Den 27 maj 1946 lämnade sista patienten sjukhuset och det skulle sedan dröja tio år innan lokalerna omvandlades till fångvårdsanstalt 1956.
Landshövding Marianne Samuelsson inledde föreläsningen på Almedalsbiblioteket och där medverkade också Ingrid Lomfors, historiker och blivande chef för Göteborgs stadsmuseum, Tryggve Siltberg, landsarkivet samt Bronxarvekvartetten.
Förintelsens minnesdag arrangerades av Länsstyrelsen, Högskolan, Rädda barnen och Biblioteken. Minnesdagen uppmärksammas den 27 januari eftersom det var den dagen år 1945 som koncentrations- och förintelselägret Auschwitz befriades.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!