Almedalsveckan en tillgång för svensk demokrati och Gotland

Kalla det inflyttning av statlig verksamhet, inte utflyttning som är benämningen i dag.
Det manade f.d statsministern Ingvar Carlsson som var huvudtalare vid socialdemokraternas 1 maj-firande på Gotland.
Han såg Almedalsveckan som en tillgång för svensk demokrati och för Gotland.
Och han passade på utnämna Visby Ladies guldframgång till en symbol för gotländsk optimism och framtidstro.

Gotland2005-05-02 06:00
Fanorna och plakaten ordnades in i ledet och s-tåget med ca 150 deltagare satte sig vid 10.30-tiden på söndagen i rörelse från samlingsplatsen vid Medvalls i riktning kullen vid Stäven.
Väl framme formerade sig banderoll- och fanbärarna i halvcirkel utgående från talarvagnen. Gotlands blandade blåsare spelade innan Folke Pettersson, vikarierande ombudsman, hälsade välkommen.
- Den förste talaren betydde mycket när det svängde och svajade i Sverige för 20 år sen, introducerade han förre statsministern Ingvar Carlsson.
- Demonstrationsdeltagare, hälsade Ingvar Carlsson de församlade.
Han inledde med att påminna om att det i dagarna var 30 år sedan Vietnamkriget avslutades och Olof Palmes roll för den svenska inställningen. Det var också Palme som förde in politiken på sommargotland och inledde vad som utvecklats till den i dag så omfattande Almedalsveckan.
- Först var det anspråkslöst, han talade från ett lasbilsflak. Nu kommer alla hit. Det är fantastiskt att vi mitt i semestersverige får en politisk händelse som väcker enorm uppmärksamhet. En tillgång för svensk demokrati och för Gotland.
Ingvar Carlsson kom så in på de stora förändringar som de senaste åren inträffat i det gotländska samhället.
- Om någon för 15 år sedan sagt att sockerbruket, militären och Flextronics skulle försvinna hade man sagt att det här blir katastrof, ryggraden på Gotland försvinner. Men i dag har Gotland en starkare tillväxt än kanske någon gång tidigare.
Som delförklaringar angav han Högskolan, investeringsviljan och bostadsbyggandet.
- Gotland har också tagit vara på läget mitt i Östersjön och det är en ö som satsar på kultur. I stället för att fastna i en nedåtgående spiral har Gotland kommit in i en framgångscirkel.
Han utnämnde Visby Ladies idrottsliga basketframgång till en symbol för Gotlands optimism och framtidstro.
- Grattis Visby Ladies.
Ingvar Carlsson menade att den nu pågående utflyttningen, eller som han i stället vill benämna den, inflyttningen, av statlig verksamhet är ett viktigt bidrag till att hela Sverige skall kunna leva.
Rikspolitiskt fick moderaterna en avhyvling.
- Moderaterna kallar sig arbetarparti, de börjar bli riktigt stöddiga. Men sköter inte socialdemokraterna s-politiken bättre själva, varför ta en suddig kopia. M är mer ett arbetsgivarparti.
- Ta din rätt, känn ditt ansvar, gå vidare med s, avslutade Ingvar Carlsson.

Centerns tankevärld
- Mötesdeltagare, hälsade riksdagsledamoten Lilian Virgin. Hon avslöjade årets mottagare av Georg Petterssons (gotländsk riksdagsman för s 1948-1972) stiftelses minnesfonds stipendium för utbildning av kvinnor och män, nyttiga för Gotlands arbetarrörelse.
Hanna Nyman är årets stipendiat. Hon studerar Europaprogrammet vid Högskolan och skall använda stipendiesumman för att köpa in facklitteratur.
- Kamrater, hälsade öns s-ordförande Åke Svensson.
- Idag markerar vi att vi är ett arbetarparti, det handlar om vår vardag.
Han hade gått igenom vad som förverkligats i det lokala 27-punktsprogram som socialdemokraterna gick till val på 2002 och redogjorde för några punkter som förverkligats.
- Bostadsbristen var akut och hämmande. I programmet lovade vi att skapa 500 nya, det blir enligt prognos 700 under de kommande tre åren. Vi har förverkligat mer på landsbygden än vad som finns i centerns tankevärld. Det säger att de tänkt bygga men det är frukten som räknas, menade Åke Svensson.
- 600 jobb tillkommer via statlig inflyttning, konstaterade han också och visade att han anammat Ingvar Carlssons tes om att tala om statlig inflyttning, inte utflyttning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om