På den digitala boendeförmedlingen på Region Gotlands hemsida kan privatpersoner lägga ut bäddar, rum, lägenheter och hus för uthyrning under besöksheta Almedalsveckan 3-7 juli.
– Det viktigaste är att skapa förutsättningar för deltagare och besökare att komma hit. Det ska finnas boende som passar allas plånböcker. Förhoppningen är att kunna mota fördomen om att det alltid är så väldigt dyrt, för det måste det inte vara, säger Mia Stuhre, som är projektledare för Almedalsveckan.
Den senaste gången det var en fysisk Almedalsvecka var 2019. Då hade man hjälp av turistbyrån, och där kunde både privatpersoner och kommersiella aktörer lista sina boenden på hemsidan. Men när de byggde om sajten försvann den möjligheten.
– Nu administrerar turistbyrån bara kommersiella boenden och då tänkte vi att vi erbjuder plats för den som vill hyra ut privat på vår hemsida. Alltifrån en säng, en stuga, till en bostadsrätt eller ett helt hus.
Intresset för Almedalsveckans comeback är stort och mycket är redan uthyrt.
– Vi har fått ett jättestort gensvar av personer som vill erbjuda boende för dem som kommer till ön under Almedalsveckan. Och det handlar inte bara om att hjälpa till, man får ju förstås betalt också. Det har kommit in boenden på Tofta, Katthammarsvik, Väskinde och Visby innerstad. Överallt på Gotland helt enkelt. Det är härligt. Vi har runt 30 redan nu och jag såg att det har kommit in mer i helgen, säger Mia Stuhre.
– Man ska dessutom tänka på att man inte måste flytta ut eller be om lov om man bara upplåter sitt gästrum eller en bädd, det kan man göra även utan tillstånd av sin hyresvärd eller bostadsrättsförening. Och Almedalsbesökarna är väldigt enkla hyresgäster. Man ser dem nästan aldrig för de är mest ute på stan.
Vad säger du till dem som tycker att det kostar skjortan att vara på ön under Almedalsveckan?
– Varje uthyrare tar den hyra de vill ha. Det får vara en deal mellan de som hyr ut och dem som hyr och vi lägger ingen värdering i det. Men vi uppmanar till att man ska tänka långsiktigt och fundera på vad man själv skulle kunna tänka sig att betala för att komma till Gotland.
Mia Stuhre fortsätter:
– Jag vill också att man uppger priset även om man inte måste. För vi vill vara transparenta och visa på att det går att hitta billigare boende än vad folk tror, säger hon.