Almsjuka sprids av oaktsamhet: "Det är allvarligt"

Den senaste tiden har almsjukeinventerare noterat flera upplag av almved. "Det är allvarligt", säger skogskonsulent Amanda Overmark.

Ett upplag med almved. Almsjuka är bekräftad i veden.

Ett upplag med almved. Almsjuka är bekräftad i veden.

Foto: Amanda Overmark

Gotland2020-08-26 09:45

Under sommaren när almsjukan inventeras runt om på Gotland har Skogsstyrelsen stött på allt fler upplag med almved. Att lagra just almved är inte att rekommendera då almsplintborren som sprider almsjukan lever och lägger sina ägg i veden under barken. Även om veden inte drabbats av almsjukan så kan den fungerar som en barnkammare för almsplintborren och bidra till en ökad population. 

– Det är allvarligt. Vi har sett mer och mer hur man lagrar almved och där det finns upplagd ved finns också sjukan. Vi har haft informationskampanjer tidigare år, men man kanske har hunnit glömma, säger Amanda Overmark, skogskonsulent vid Skogsstyrelsen på Gotland.

– Man kanske har röjt lite och låter högen ligga kvar på tomten. Det blir ett smörgåsbord för almsplintborren, inflikar Karolina Sundblad, också hon skogskonsulent vid Skogsstyrelsen.

Almsjukan är en svampsjukdom som alltså i första hand sprids av almsplintborren. Svampen växer i trädets näringsbanor som täpps igen och dödar trädet. För att minimera risken för spridning är rekommendationen att almved ska eldas upp på en gång. Även grenar och sly ska brännas.

Om man nu har tänkt att värma huset med almveden, hjälper det att man tar in den?

– Nej, det är inte säkert. På våren flyger de bara ut. Om man ska använda veden måste man barka den så fort som möjligt och elda upp barken. Det är mycket jobb, men det är vad som krävs, säger Amanda.

– Almved kan också sprida sjukan till nya områden. Man kanske tar med sig lite ved till sommarstugan och så vips har man smittat almarna där, säger Karolina.

De båda påpekar också riskerna med att sprida sjukan vidare med olika verktyg. Sågar och busksaxar som används på ett sjukt träd måste rengöras noga med rödsprit och helst även brännas av. Man bör alltså tänka sig noga för innan man ger sig på en alm. Träden är rödlistade, både lundalmen och skogsalmen klassas som akut hotade.

Hur är det med naturkunskapen då. Vet folk att det är en alm man har sågat ner eller att det är almsly man röjer?

– Nja, vi får ganska ofta frågan hur en alm ser ut och ibland ringer personer för att rapportera att de har en alm som fått almsjukan. När vi kommer ut kan det vara en ask som drabbats av askskottsjukan, berättar Karolina. 

– Det är bra att läsa på eller ringa oss för rådgivning, säger Amanda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!