Almsjukan nu även i Visby

Almsjukan har fått fäste även i Visby. För att bli av med smittan kalhuggs nu ett område längs promenadstråket Hälsans stig.- Enda sättet man kan bli av med den, säger Malte Steen, från parkförvaltningen.

Sanering. Ulf Gandborg och Malte Steen från parkförvaltningen sågar ner och bränner de sjuka träden.FOTO: ROLF JÖNSSON

Sanering. Ulf Gandborg och Malte Steen från parkförvaltningen sågar ner och bränner de sjuka träden.FOTO: ROLF JÖNSSON

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2008-03-31 04:00
Almsjukan har varit känd på Gotland sedan 2005. Tidigare har de flesta fallen kunnat konstateras på mellersta och södra delen av ön, men nu har sjukdomen för första gången påträffats i Visby.
- Troligen har smittan spridits genom att folk har tagit med sig grenar från andra ställen, säger Malte Steen från parkförvaltningen.
För att bli av med den aggressiva svampsjukdomen avverkar nu kommunen ett stort antal almar i ett område om 50 gånger 30 meter längs Hälsans stig i Visby. Många av träden är sonnolikt friska, men avverkas ändå för att inte riskera att smittan sprids.
- Det är enda sättet man kan bli av med den, säger Malte Steen, från kommunens parkförvaltning.
Almsjukan drabbar inga andra träd än almar. Smittan sprids antingen med almsplintborrar (en sorts skalbagge) eller via trädens rötter. Svampsjukdomen täpper till trädets ledningsbanor vilket gör att trädet kan dö bara tre veckor efter det smittats.
Angreppet på almarna i Visby upptäcktes för ett par veckor sedan. Och nu är det bråttom att avverka. I maj månad räknar man med att almsplintborrarna kan flyga, vilket underlättar spridningen av sjukdomen.
Almsjukan upptäcks enklast genom enstaka torra, döda grenar på ett annars friskt träd. På avsågade grenar kan man också se en mörkare årsring närmast barken, vilket är ett tecken på att trädet drabbats av sjukdomen. Angreppen från almsplintborrarna kan även upptäckas genom millimeterstora hål i barken där borrarna tagit sig in eller ut. Det är dock inte säkert att trädet har almsjuka bara för att det finns almsplintborrar i det.
Efter att almarna längs Hälsans stig sågats ned bränns virket. Annars finns det risk för att almsplintborrarnas larver överlever och för vidare smittan.
- Vi bränner även stubbarna och måste sanera våra skor och motorsågar innan vi lämnar området, säger Malte Steen.
Det finns två kända arter av sjukdomen. På Gotland har den mest aggressiva arten, Ophistoma ulmi, påträffats.
Den art av almsplintborren som finns på ön kan lägga ägg både i grov och tunn bark och även i liggande träd. De gnager en gång i innerbarken som de lägger äggen i.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!