Almsjukan sprider sig

Almsjukan fortsätter att sprida sig på Gotland. I förra veckan kunde öns inventerare konstatera att den smittade almsplintborren fått fäste även i Dalhem och i Klintehamn.

Gotland2007-08-06 15:54

Fortsatt inventering av almsjukans utbredning på Gotland har pågått sedan i början av april, ledd av Inga-Lena Östbrant från Länsstyrelsen. Under drygt en månad har inventeringsarbetet varit mer intensivt. Konstateras kan att de tidigare 8 drabbade socknarna är nu uppe i 10.

Förutom Endre, Ekeby, Källunge, Vallstena, Bäl, Slite samhälle, Mästerby och Hörsne är nu ett stort antal träd drabbade på tre fastigheter i Dalhem samt några träd i Klintehamns samhälle.


I försöken att spåra och stoppa almsjukans utbredning är flera aktörer inblandade på Gotland. Bland dem är kommunen, Vägverket, Nybergs entrepenad, Stiftet och Länsstyrelsen. Men i takt med att sjukan sprider sig behövs mer resurser.

-Vi behöver mer resurser, det behövs fler inventerare, säger Inga-Lena Östbrant som uppskattar att ett arbetslag på minst fyra personer krävs för att fortsätta arbetet med att stävja almsjukan.


Dessutom krävs information. För det är inte bara almsplitborren som sprider almsjukan. Det gör även människan. Indirekt.

-Det är mycket att tänka på, Säger Inga-Lena Östbrant. Till exempel kan kommunens buskröjare sprida smittan vidare eller om man fraktar ved eller virke.

Hon uppmanar därför alla som på något sätt har med almar att göra att tänka efter vid hanteringen.

-Upp till två år kan smittan sitta kvar på en drabbad alm som fällts. Gäller det uppsågat virke utan bark är det ingen risk men så länge barken sitter kvar bör man vara försiktig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!