Almsjukan stärker sitt grepp över ön
Den mycket smittsamma almsjukan hotar nu även träd i centrala Visby.I går sågades ett halvdussin almar ner i parken Murgrönan.I framtiden kan utvalda träd komma att skyddas - genom vaccination.
FÄLLDA. De avverkade almarna i Murgrönan kan komma att ersättas under de närmaste två åren, då tekniska förvaltningen hoppas få pengar till att rusta upp parken.
Foto: Petra Jonsson
Svampsjukdomen sprids mellan träden av den tandade almsplintborren, en skalbagge som gräver sig in i stammarna där de reproducerar sig. Svampangreppet leder till att almarna torkar ut och dör.
Nyligen upptäcktes skalbaggen i parken mellan Solbergaskolan och ringmuren.
I går arbetare en grupp trädvårdare med att såga ner de drabbade träden och packa dem i containrar, för att så småningom skicka dem till förbränning.
- Här är vi tidigt ute, det minskar risken för spridning. Det säger Håkan Nilsson, arborist med lång erfarenhet av almsjuka, både på Gotland och fastlandet.
Risk för spridning
Risken för spridning i närområdet är stor. Almar finns bland annat längs Söderväg, och vid den före detta järnvägsstationen vid Södercentrum misstänks sjukdomen redan ha slagit till.
Sjukdomen sprids även genom vedhantering, och när smittade verktyg används i träd utan att först rengöras.
Almsjukan har på några få år fått stora effekter över hela Gotland. Värst drabbade är socknarna Vallstena, Bäl, Källunge och Ekeby. Bara i Vallstena är 10 000 träd drabbade.
För två år sedan konstaterades smitta på träd vid Bergsbetningen strax norr om Visby. I fjol togs några träd på före detta P 18 bort.
Eget företag
Håkan Nilsson arbetar både med utbildning av trädvårdare och i eget företag. I början av 2000-talet inventerade han beståndet i Malmö som då hade mer än 30 000 almar.
- I dag finns inte mer än 3 000-4 000 kvar, berättar Håkan Nilsson, som befarar en liknande utveckling i Visby.
Oron delar han med Suzanne Edström, stadsträdgårdsmästare.
- Det är väldigt allvarligt, flera av de äldsta träden i Visby är i farozonen, säger hon.
I stadsbilden
I stan finns ett par tusen almar. Flera av dem är dominerande i stadsbilden, exempelvis träden i Slottsparken och längs strandpromenaden.
Kommunen tänker därför ta fram en lista över de almar som kan betraktas som oumbärliga för stan.
Ett sätt att skydda dem är att vaccinera träden, en metod som används med framgång i bland annat Tyskland.
Vaccinet borras in i trädet, en procedur som måste upprepas med några års mellanrum för att ge tillräckligt skydd. Kostnaderna för en vaccination motsvarar vad det kostar att avverka ett sjukt träd och plantera ett nytt.
Avverkningar och vaccinationer kan troligen bara fördröja utslagningen av almen på Gotland.
- Sjukdomen är så etablerad att jag inte tror den går att utrota helt. Inom 10-15 år får vi räkna med att 90 procent av beståndet är utslaget, säger Inga-Lena Östbrant, expert på almsjukan vid länsstyrelsen.
Fakta
Så kan du hjälpa till:
- Rapportera misstänkt almsjuka till länsstyrelsen.
- Undvik att transportera almvirke.
- Undvik att lagra almved där barken sitter kvar.
Så kan du hjälpa till:
- Rapportera misstänkt almsjuka till länsstyrelsen.
- Undvik att transportera almvirke.
- Undvik att lagra almved där barken sitter kvar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!