Ambulans till sjukhus när femte sjukan slog till

Den ganska okända barnsjukdomen femte sjukan härjar på ön. På förskolan Solstenen i Endre har ett stort antal barn insjuknat. Och två vuxna.- Jag fick åka ambulans till lasarettet, det var en pärs, säger Vivi-Anne Andersson som efter en vecka med smärtstillande morfin i går var tillbaka på jobbet igen.

Jättedålig. Vivi-Anne Andersson svimmade av värk och fick åka ambulans till lasarettet. I går var hon tillbaka på jobbet igen.FOTO: HENRIK RADHE

Jättedålig. Vivi-Anne Andersson svimmade av värk och fick åka ambulans till lasarettet. I går var hon tillbaka på jobbet igen.FOTO: HENRIK RADHE

Foto: Henrik Radhe

Gotland2009-05-06 04:00
Då och då blossar barnsjukdomen femte sjukan upp i lokala epidemier. Sjukdomen orsakas av ett virus som smittar via till exempel hostningar och nysningar. På förskolan Solstenen i Endre insjuknade det första barnet för tre veckor sedan. Ett dussin barn, och två vuxna, har hittills drabbats. I går fanns misstankar och symptom hos ännu ett barn. Namnet femte sjukan kommer av att våra barnsjukdomar en gång i tiden kallades för första, andra, tredje och fjärde sjukan. Och liksom övriga barnsjukdomar är femte sjukan rätt lindrig på barn.

Smittar innan
Sjukdomen sprids via luften och smittar innan symptomen märks. Det första som syns är att kinderna blossar upp och sedan vandrar rodnaden till armar och ben som får utslag. Ibland får barnen feber och mår lite illa. Men vuxna som smittats kan drabbas mycket värre. Som Vivi-Anne Andersson som jobbar på förskolan i Endre.
- Först fick jag utslag på armarna, men jag tänkte att det var någon allergi, säger Vivi-Anne Andersson.
Dagen därpå åkte hon till jobbet på förskolan precis som vanligt. Där var några barn prickiga. På eftermiddagen hade Vivi-Anne fått ont i knän, fot- och handleder.
- På natten vaknade jag och hade så ont att jag inte kunde gå själv. Jag svimmade av smärtan. Min man blev jätterädd och ringde efter ambulansen, säger Vivi-Anne Andersson, i går tillbaka på jobbet igen efter en vecka hemma på soffan med morfin och annan smärtlindring.

Sviter
Vivi-Anne Andersson känner fortfarande av sviterna efter femte sjukan, ibland får hon ont i lederna. Enligt hennes läkare kan värken komma och gå under flera månader, om hon har otur.
- Det här var det värsta jag varit med om i smärtväg, en pärs, säger Vivi-Anne Andersson.
På förskolan Solstenen i Endre går 60 barn. Nu hoppas man att sjukdomen ska bedarra.
- Är man orolig att åka på någon barnsjukdom ska man inte jobba här där man är omringad av barn. Och det är inte lätt att hinna fram och stoppa någons nysning heller, säger Frida Ljunggren som också jobbar på Solstenen, men själv inte varit drabbad.
Den som en gång haft smittan är immun resten av livet.
Henrik Radhe
Femte sjukan orsakas av ett virus som smittar via till exempel hostningar och nysningar. Sjukdomen är vanligast hos barn, även om vuxna också kan insjukna.
För många är sjukdomen så lindrig att man inte märker att man har har haft den. Har man en gång haft smittan är man immun resten av livet. För de allra flesta är femte sjukan helt ofarlig och går över av sig själv.
Är man gravid och blir smittad kan viruset i ovanliga fall även smitta fostret. Viruset orsakar inte fosterskador, men i sällsynta fall kan fostret bli sjukt. Om man har nedsatt immunförsvar kan femte sjukan orsaka allvarlig blodbrist. Detsamma gäller vid vissa ovanliga blodsjukdomar.
Om ett barn har femte sjukan och får symtom är det vanligt att det till en början är trött, har feber, har ont i magen, mår illa eller har diarré. Efter några dagar får barnet ofta kraftigt rodnade utslag på kinderna. Utslagen kan sedan sprida sig vidare över resten av kroppen. De kan klia och hetta. Hos vuxna som får symtom av femte sjukan är det vanligt med feber, luftvägsbesvär, ledvärk, till exempel i armbågar, knän eller vrister.Källa: Sjukvårdsrådgivningen.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om