- Jag blev upprörd. Nu har det hänt oss två gånger på samma adress med bara ett halvår emellan.
Det var sent på kvällen den åttonde juli. När Nisse Eriksson i Stånga hade gått och lagt sig hörde han sin fru, Ingalill Gustafsson, skrika ifrån trappen. När han hittade henne på golvet ringde han SOS Alarm. Snart ringde ambulanspersonalen upp eftersom de hade problem med att hitta huset.
När han gick ut på vägen för att visa dem rätt kom han lagom för att hinna se bilen åka förbi. När Nisse Eriksson började vifta och skrika upptäcktes han, och ambulansen vände tillbaka. De hade missat huset eftersom det var mörklagt.
- De bad mig att sitta i framsätet för att han som körde skulle troligtvis inte hitta tillbaka. Jag uppfattade att deras gps visade en lång omväg, säger Nisse Eriksson.
"Känns inget tryggt"
Sex månader tidigare hade en vän på besök fått symptom för hjärtinfarkt. Ambulansen, som enligt SOS Alarm var på väg från Hemse, kom fram efter 23 minuter. En sträcka som normalt tar åtta minuter att köra, enligt Nisse Eriksson.
Ingalill Gustafsson sade till SOS Alarm att de skulle åka till den gamla macken i Stånga, men de behövde adressen.
- När de kom undrade de varför jag inte hade bett dem köra till gamla macken för då hade de ju hittat, säger hon.
Nisse Eriksson och Ingalill Gustafsson upplever att grundfelet ligger i att SOS Alarm inte ligger på Gotland, samtidigt anser dem att ambulansförarna ändå borde hitta bättre.
- Det känns inget tryggt. Nästa gång kanske det handlar om liv och död, säger Nisse Eriksson.
Ansvaret för ambulansen på Gotland är Falck Ambulans. Cecilia Gustafsson som är områdeschef menar att personalen ofta ringer patienterna om de är osäkra. Hon håller med om att deras gps:er ibland väljer omvägar men att det är något som kommer att förbättras i höst när kartmotorn ska uppdateras.
Hon anser att den senaste tidens kritik mot ambulansen kan ha blåsts upp ibland.
- Vi är trots allt bara människor, ingen kan garantera att det alltid ska fungera 100 procent, säger hon.
"Klart att vi hittar"
Cecilia Gustafsson som själv kör ambulans ibland upplever att de i de allra flesta fall kör rätt.
- Det är klart vi hittar, men någon enstaka gång kan det uppstå tveksamheter vid en okänd gata eller på en ny ort.
Hon anser att patientsäkerheten är så god som man kan förvänta sig. Det finns till exempel alltid en ordinarie personal med i ambulansen, oavsett tid på året.
- Majoriteten av vår personal har jobbat här mer än tio år. Jag tror inte att vi helt plötsligt skulle börja köra mer fel nu än tidigare.
Om det skulle uppstå oklarheter kring vägvalet handlar det om vilken som är den tidseffektivaste eller smartaste vägen att välja, menar Cecilia Gustafsson. Då brukar de fråga patient eller anhörig, säger hon.
- Jag tycker inte det är så konstigt att fråga de som vet bäst. Men det är olyckligt att det uppfattas som otryggt, jag kan aldrig ta ifrån någon dennes upplevelse.
FOTNOT: Cecilia Gustafsson vid Falck Ambulans berättar att hon tittat tillbaka i journalloggen. Där står det att ambulansen, som skickades till Nisse Erikssons vän med hjärtinfarktsymptom, ryckte ut klockan 11.13 och var framme klockan 11.27. Alltså på 14 minuter.
Loggen kan inte justeras i efterhand.