Ambulanser och helikopter byter nämnd
Hälso- och sjukvårdsnämnden vill ta över ambulans- och helikopterverksamheten samt sjukvårdsrådgivningen från räddningstjänsten.- Vi har en större chans att erbjuda en bättre och effektivare vård, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Per Olof Jacobsson (c).
Foto: Rolf Jönsson
- Vi tror att vi har en större chans att erbjuda en bättre och effektivare vård, säger nämndens ordförande Per Olof Jacobsson (c).
Med verksamheterna i hälso- och sjukvårdsförvaltningens regi hoppas man framför allt vinna stora samordningsfördelar.
I underlaget som Annika Winberg lämnade till hälso- och sjukvårdsnämnden framförs en rad argument till varför verksamheten kan utnyttjas bättre i den nya förvaltningen. Det som väger allra tyngst är att informationsvägarna blir kortare och att rätt patient lättare får rätt vård i rätt tid. Det finns också mycket som pekar på att det som tidigare inte varit flödeseffektivt inte heller varit särskilt kostnadseffektivt.
Verksamheterna inom ambulans, helikopter och sjukvårdsupplysning regleras dessutom i hälso- och sjukvårdslagen, men förvaltningen har tidigare inte haft mandat att förändra dessa verksamheter.
Större olyckor som bränder och trafikolyckor kräver visserligen god samordning med räddningstjänst och polis. Men kommunstyrelsens utredare bedömer att dessa fall endast utgör omkring fem procent av all ambulansverksamhet. Resten handlar om rent medicinska fall.
Den 1 januari 2008 beräknas den nya verksamheten komma i gång. Under de första sex månaderna under full kostnadsteckning och gemensamt ansvar mellan den gamla och nya förvaltningen.
På nämndsammanträder framkom också att hälso- och sjukvården inte har lyckats vända sin ekonomiska situation. Underskottet ligger fortfarande kvar på 43,5 miljoner kronor, vilket också var prognosen från delårsrapporten.
- Att vi ska få den i balkans i år har vi gett upp. Målet är att det ska vara balans 2008, säger nämndens ordförande Per Olof Jacobsson.
Hur bantningen ska gå till berättar hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Kullberg i ett pressmeddelande.
- Förvaltningen arbetar med en rad åtgärder för att minska kostnaderna. Bland annat pågår en genomlysning av vårdplatsorganisation, bemanning, arbetsmetoder, förbättrade patientflöden samt ledarskapets ansvar för att nå uppsatta resultat, säger hälso- och sjukvårddirektör Ann-Christine Kullberg,
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!