Enligt Ambulansförbundets ordförande Henrik Johansson har förbundet en längre tid försökt få till stånd ett möte med Region Gotland. Detta med anledning av den pågående upphandlingen av ambulanssjukvården på Gotland. Det förbundet bland annat reagerat på är att regionen vill ersätta ambulanssjukvårdarna med specialistsjuksköterskor i och med upphandlingen. Detta utan att först ha genomfört en risk- och konsekvensanalys och utan att involvera personalen.
– Vi har försökt få till ett möte med Region Gotland under en lång tid och är oerhört förvånade över att vi inte får någon som helst respons. Att bemöta en arbetstagarorganisation på detta sätt, att medvetet inte svara på våra frågor är skrämmande och något vi aldrig varit med om. Vi känner därför att vi måste skärpa tonen, för det här är inte okej, säger Henrik Johansson.
Du låter upprörd?
– Ja, jag är förbannad. Jag sörjer med de personer som är pekade på porten utan att ha fått veta något i förväg och som inte har fått delta i några förhandlingar. Det handlar om flera engagerade individer som brinner för sitt jobb. Det kommer att innebära att ambulanssjukvåden på Gotland tappar 100-tals år av kompetens.
Ambulansförbundet anser även att upphandlingen är utformad för att passa en enda aktör, Falck Ambulans. Enligt förbundet är omsättningskravet på 250 miljoner kronor som ställs i upphandlingen fem gånger så högt som det verkliga omsättningsvärdet. Och det, menar förbundet, kan inte tolkas på annat sätt än att Region Gotland inte vill ha anbud från någon annan aktör.
Vad kommer ni att kräva vid ett eventuellt möte med regionen?
– Vi kräver en risk- och konsekvensanalys och att man involverar personalen. Vi vill också att regionen motiverar storleken på omsättningskravet. Vi kommer att kräva att man ställer sig på bromsen och gör om och rätt.
Hur går ni vidare om regionen inte hörsammar ert krav?
– Då tvekar vi inte att vidta rättsliga åtgärder för en laglighetsprövning. Vi kommer även att kontakta Konkurrensverket för att pröva det här upplägget som diskvalificerar alla andra aktörer.
Gotlands Allehanda sökte på fredagen Mats-Ola Rödén, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden och Marie Loob, hälso- och sjukvårdsdirektör, för en kommentar. Det skriftliga svar vi fick då var: "Vi avvaktar med eventuellt svar till nästa vecka".