Kritik mot nya kraven  "Sämre omhändertagande"

I det nya ambulansavtalet försvinner ambulanssjukvårdarna, till förmån för fler specialistsjuksköterskor. Det skapar en oro och upprörda känslor bland de anställda på Falck.

Falck ambulans sköter i dag vägambulansens verksamhet på Gotland, på uppdrag av regionen. Driften upphandlas just nu på nytt, för att ersätta dagens avtal som löper ut sista april nästa år.

Falck ambulans sköter i dag vägambulansens verksamhet på Gotland, på uppdrag av regionen. Driften upphandlas just nu på nytt, för att ersätta dagens avtal som löper ut sista april nästa år.

Foto: Dennis Pettersson /arkiv

Gotland2021-06-04 06:03

I dag åker en specialistsjuksköterska och en ambulanssjukvårdare i varje bil. I den pågående ambulansupphandlingen har Region Gotland ställt krav på medicinsk kompetens, som ambulanssjukvårdaren saknar.

Men den oro som finns från personalen på Falck, handlar snarare om risken att förlora kompetens, utöver att de tappar ett väl fungerande arbetssätt, säger Oscar Olin, specialistsjuksköterska på Falck.

– Ambulanssjukvårdarna är specialiserade på lokalkännedom, teknisk utrustning, problemlösning i utsatta och oväntade miljöer. Vid sidan av god kunskap i akutsjukvård. Visst ska vi specialistsjuksköterskor också hitta överallt på Gotland men ambulanssjukvårdarna har erfarenheter och kunskaper som inte får tappas bort, säger Oscar Olin, som även är fackligt förtroendevald på Falck. 

– Det blir ett sämre totalt omhändertagande utan ambulanssjukvårdarna. När vi kommer fram till ett prio 1-uppdrag kan jag som specialistsjuksköterska fokusera på patientens akuta skador eller sjukdomar. Ambulanssjukvårdaren har andra ögon i en pressad situation, som hur vi snabbast ska ta oss därifrån eller vilken utrustning som krävs.

Leverantörer har till 18 juli på sig att lämna anbud på driften av öns markburna ambulans. Det nya avtalet sträcker sig till 2030, och ersätter nuvarande avtal med Falck, som löper ut 30 april nästa år.

Det är den långa avtalstiden som delvis ligger till grund för det höjda medicinska kompetenskravet, enligt Kerstin Conneryd, ambulansöverläkare på Gotland, som har varit delaktig i att ta fram underlaget för upphandlingen. 

– Ambulanssjukvården har utvecklats snabbt de senaste åren, och det förväntas fortsätta. Man utför i dag en avancerad sjukvård i ambulansen, den har gått från att vara en transportresurs till sjukvårdens förlängda arm, säger Kerstin Conneryd. 

– Vi vill ta höjd för den utvecklingen. Vi ser redan i dag fördelar med två specialistutbildade sjuksköterskor i ambulansen. Båda i besättningen kan då ge läkemedel, men också stötta varandra i svåra medicinska beslut och ställningstaganden, fortsätter hon.

Kerstin Conneryd ser inte någon risk eller några negativa konsekvenser, med att ersätta yrkesgruppen med specialistsjuksköterskor. 

– Ökad kompetens förbättrar patientsäkerheten. Det finns absolut en stor kunskap och erfarenhet bland ambulanssjukvårdarna. Samtidigt måste sjuksköterskorna besitta även den kunskapen. 

Men finns den personalen i dag, med tanke på i synnerhet bristen på specialistsjuksköterskor?

– Vi hoppas det. Ambulanssjukvården är ett populärt område att jobba inom. Specialistsjuksköterskor utgör dessutom redan i dag cirka 80 procent av bemanningen. Dessutom arbetar nyanställda alltid tillsammans med erfarna kollegor

Är ambulansvården på Gotland inte tillräckligt bra som det ser ut i dag?

– Vi har en bra ambulansvård i dag. Men om vi ska göra vården ännu bättre, och kunna möta framtidens behov, behöver vi höja den medicinska kompetensen. Det är flera andra sjukvårdsregioner i landet som arbetar i samma riktning. 

Ambulanshelikoptern, en verksamhet som sköts av bolaget Babcock, har två anställda ambulanssjukvårdare som även åker på larm med vägambulansen. Men helikoptern tillhör ett annat avtal, och ambulanssjukvårdarna kommer fortsätta att jobba som tidigare, det vill säga även vid insatser på marken, enligt Kerstin Conneryd. 

Lång erfarenhet

Det finns i dagsläget sex anställda ambulanssjukvårdare vid Falck ambulans. Den som arbetat kortast tid har varit där i tolv år. Den med längst anställningstid har jobbat i 35 år. En del ambulanssjukvårdare har en undersköterskeutbildning i grunden, andra har annan yrkesbakgrund. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!