Tidigt under våren 2020 börjar frågan om ett vaccin mot viruset lyftas, och redan i mars 2020 pågår de första testerna av ett nyutvecklat vaccin i USA. Bakom vaccinet står bland annat läkemedelsföretaget Moderna, som i dag har ett av de godkända vaccinen som finns på marknaden. Utvecklingen och godkännandet av vaccin tar vanligtvis flera år och att det skulle gå så pass fort vågade få hoppas på, inte heller Maria Amér.
– Jag trodde att vi skulle få vänta längre. Att vi faktiskt vaccinerade innan år 2020 var slut är en så imponerande bedrift.
Men vaccin är bara en av byggstenarna, om än en viktig sådan, för att begränsa coronapandemin, menar hon.
– Den enda sjukdom vi har lyckats vaccinera bort är smittkoppor. Vaccination är ett fantastiskt hjälpmedel men fortfarande är basen i hanteringen våra råd och restriktioner.
Råden och restriktionerna som Folkhälsomyndigheten har basunerat ut på pressträffar vecka efter vecka har numer satt sig i ryggraden hos de flesta av oss. Men vi har inte bara lärt oss att tvätta händerna och hålla avstånd utan många har gått steget längre och kan idag klassas som hobbyepidemiologer.
– I dag pratar nästan hela befolkningen om antigen-tester, PCR-prover och flockimmunitet. Det är höga krav som har ställts på allmänheten genom pandemin.
Maria Amér har blivit gotlänningars trygghet i krisen och vår källa till information, vilket inte minst bevisats genom att hon nyligen fick utmärkelsen "Årets gotlänning 2020". Men att hon på kort tid gått från i princip okänd till i allra högsta grad offentlig och folkkär är inget hon funderar kring.
– Nej, jag har hela tiden bara känt att jag jobbar med det här och har kunskaper i ämnet som måste förmedlas. Det känns angeläget och viktigt att nå ut, och berättar inte jag är det lätt att andra teorier och farhågor tar över.
Såhär ett år senare går mycket åt rätt håll, även om pandemin inte är över.
– Det finns en massa bra tecken. Nationellt ser vi att dödligheten minskar och de sköraste i samhället är på god väg att bli färdigvaccinerade. Vi har en god kunskap om den grundläggande hanteringen av pandemin, de allra flesta har tagit till sig råd och restriktioner. Vi är i ett bättre läge och är på god väg mot mer hanterbara restriktioner, säger Maria Amér, och fortsätter:
– Men vi kan inte luta oss tillbaka än. En ökad smittspridning uppstår när vi slappnar av. Vi kommer att behöva ha råd och restriktioner hela året. Men alla pandemier går över, det kommer den här också att göra.
Vad längtar du mest efter att kunna göra när pandemin är över?
– Att kunna umgås och få sitta ner tillsammans och prata med de man vill, och att få gå på fest. Sedan längtar jag till Frankrike där jag har halva familjen. Det kommer bli fint att få ses igen.