Amér: Ännu oklart hur julens resor till ön påverkas

Tonen skärps i förslaget till nya allmänna råd för jul och nyår som ska gälla från den 14 december. Men frågan hur resor till och från Gotland påverkas står obesvarad.

Smittskyddsläkare Maria Amér menar att det är för tidigt att uttala sig om hur perioden runt jul blir.

Smittskyddsläkare Maria Amér menar att det är för tidigt att uttala sig om hur perioden runt jul blir.

Foto: Dennis Pettersson/Arkiv

Gotland2020-12-04 15:40

Den 14 december väntas de nya restriktionerna börja gälla för perioden över jul och nyår. Dessa ska då gälla för hela landet och ersätta nuvarande lokala råd.

TT rapporterade under fredagen att man tagit del av Folkhälsomyndighetens (FHM) förslag till nya allmänna råd.

Enligt förslaget ska max åtta personer på samma plats fortsätta vara normen och det personliga ansvaret stärks. Bland annat uppmanas alla att handla ensamma. Formuleringen "du bör" byts också ut mot "du ska". Inget totalt reseförbud i jul har kommunicerats.

Men för Gotland blir frågan om resor en viktig del. Enligt FHM:s nya råd är det "var och ens ansvar att resa på ett smittsäkert sätt". Till exempel måste man i förväg ha sett till att det går att isolera sig på resmålet eller att ta sig hem på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt om man utvecklar symtom på covid-19, rapporterar TT.

Frågan är hur det ska tolkas av de som vill resa till och från Gotland.

Smittskyddsläkare Maria Amér vid Region Gotland vill inte kommentera hur nya råd ska tolkas lokalt förrän FHM gått ut med dem officiellt, men säger:

– Det här gäller ett förslag och vi har ännu inte sett vad det blir i slutändan, men jag tänker att vi får ha med oss de råd som gällde under sommaren primärt. Ska man resa behöver man veta var man kan uppehålla sig om man insjuknar och kan ta hand om sig själv där man är. Så att man inte riskerar att sitta på allmänna kommunikationer om man är sjuk.

Än är det oklart hur resor till och från Gotland runt jul och nyår påverkas av de nya råden.
Än är det oklart hur resor till och från Gotland runt jul och nyår påverkas av de nya råden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!