Maria Amér: Risk finns för en ny pandemi

Smittskyddsläkare Maria Amér höjer blicken mot framtiden. ”Det finns absolut risk för en ny pandemi”.

Smittskyddsläkare Maria Amér är gäst i denna veckas avsnitt av Gotlands Medias podcast "Snacka om affärsliv".

Smittskyddsläkare Maria Amér är gäst i denna veckas avsnitt av Gotlands Medias podcast "Snacka om affärsliv".

Foto: Malin Stenström

Gotland2021-10-26 09:10

Maria Amér tillträdde tjänsten som smittskyddsläkare inom Region Gotland 1 januari 2020. Hon hade tänkt fortsätta arbeta kliniskt på halvtid, men vi vet hur det gick. Corona, Covid-19.

Amér är gäst i veckans avsnitt av Gotlands Medias podcast ”Snacka om affärsliv”, intervjuad av Nina Rung.

Nej, hon är inte verksam inom näringslivet, Maria, men det hon hanterar, smittan, har ju de facto påverkat hela samhället.

Hon berättar om sin yrkesresa, från att växa upp med föräldrar verksamma som läkare för att till slut även själv gå i vit rock. Hon fascinerades redan under studietiden av virussjukdomar, hur någonting från början långväga kan komma att påverka hela världen.

Hon berättar också om hur hon själv och Region Gotland arbetat under pandemin och om det nationella utbytet mellan regioner.

Den tidiga oron; hur många bäddar skulle krävas på intensivvårdsavdelningen, hur många skulle insjukna, vilket var bästa sättet att nå överlevnad?

Pandemin är inte över, men Maria Amér lyfter ändå blicken:

– Det finns absolut risk för nya pandemier. Det finns virus hos många djur och om vi människor respekterar naturen och inte tar för oss på dess bekostnad skapar vi bättre förutsättningar för oss själva.

Hon ser också tecken på hur ett varmare klimat gör att exempelvis sjukdomar som tidigare bara fanns i söder nu vandrar norrut.

– När vi påverkar klimatet gör vi det samtidigt i så många delar, där finns så klart även sjukdoms- och virologiska aspekter, säger Maria Amér i podcasten.

Nina Rung sköter intervjuerna i podcasten "Snacka om affärsliv".
Nina Rung sköter intervjuerna i podcasten "Snacka om affärsliv".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!