Amér inför påsken – kan bli hårdare restriktioner

Smittspridningen ökar återigen på Gotland och påsken står för dörren. Om ingen förändring sker kan det bli tal om hårdare lokala restriktioner igen. "Situationen är allvarlig".

"Tänk på att hålla avstånd och handla ensam", uppmanar Maria Amér inför påskhandeln.

"Tänk på att hålla avstånd och handla ensam", uppmanar Maria Amér inför påskhandeln.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2021-04-01 06:05

Under förra veckan konstaterades 108 nya fall av covid-19. Det är en ökning med 50 procent jämfört med veckan innan.

– Det är klart oroväckande och det har visat sig vara svårt att kontrollera viruset under lång tid. Den smittspridning vi nu ser är en konsekvens av en sämre efterlevnad av råd och restriktioner, säger Maria Amér, smittskyddsläkare vid Region Gotland.

Den brittiska virusmutationen tar över i allt fler regioner, och enligt prognoser från Folkhälsomyndigheten kommer virusvarianten framöver att vara dominerande i Sverige. Även på Gotland förekommer den, även om de fall som hittills upptäckts oftast haft koppling till olika kluster.

– Vi hanterar den brittiska mutationen på samma sätt som vi hanterar alla andra virusvarianter. Det har visat sig att den brittiska varianten är mer smittsam, och det ställer ännu högre krav på vår efterlevnad av råd och restriktioner.

Under påskledigheten ökar rörligheten och resandet i landet. Redan under den här veckan är det enligt Destination Gotland nära 16 000 fler personer på Gotland än de som räknas som fastboende.

– Destination Gotland har ett stort ansvar men alla som går på båten måste också agera på ett sätt som minimerar trängsel. När man sedan kommer till Gotland är det viktigt att tänka på att hålla avstånd och exempelvis handla ensam i butiken, det kan ha stor betydelse, säger Maria Amér.

Hur ska man tänka inför påsken?

– Varje sak man gör kan få konsekvenser. Det är viktigt att fundera på om man måste resa, hur man gör det smittsäkert, och vilka man träffar på resmålet. Man kanske längtar jättemycket efter någon man inte träffat på länge, då ses man smittsäkert utomhus.

Är det tal om att införa hårdare lokala restriktioner igen på Gotland?

– Det finns i pipelinen både lokalt och nationellt. Vi behöver en bättre efterlevnad av råd och restriktioner och får vi inte en minskad smittspridning har Folkhälsomyndigheten öppnat för att det kan bli aktuellt.

Än är det i alla fall inte läge att ta ledigt från pandemin, säger Maria Amér.

– Vi är i ett skört läge och situationen är allvarlig i hela landet. Det personliga ansvaret är helt centralt. Alla minskningar vi ser beror på att vi aktivt agerar för att minska risken för smittspridning, det är ingenting som sker av sig självt eller är ödesbestämt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!