– Vi ser ett mönster där de allra flesta smittas i nära sammanhang runt någon annan. Det mest typiska är i familjer, men vi ser också andra nära sammankomster. Det kan vara arbetsplatser, och också arbetsplatser kombinerat med till exempel fester och afterworks, säger smittskyddsläkare Maria Amér.
– Det har också handlat om rena privata tillställningar. Det finns också något fall som är kopplat till en fritidsaktivitet där man umgåtts nära, fortsätter hon.
Maria Amér vill dock inte ge några mer konkreta exempel.
– Vi informerar de som är berörda i en smittspridning. När det har varit ett särskilt utbrott, som nu när covid-19 spridit sig på ett äldreboende, är det viktigt att informera brett. I övrigt är det de som berörs som informeras om risk för smitta.
Under måndagen rapporterade Region Gotland att 14 nya fall av covid-19 konstaterats under de tre senaste dagarna. När Helagotland.se:s artikel delades på Facebook höjdes många upprörda röster om situationen i öns matvaruaffärer.
"Det känns som att folk slutat tänka på avstånd i affärerna på senaste", skriver en person.
"Folk har ju ingen respekt i affären!!", skriver en annan.
Detta är dock inte en bild som Maria Amér delar.
– Vi har inte noterat några smittspridningar som härleder till matvarubutiker, säger hon och fortsätter:
– Är det så att vi får information om att det är något ställe där det riskerar att bli trångt, då försöker vi ta det vidare. Men det allra bästa är om man själv säger till när man är där att det är trångt. För vi har ett delat ansvar, verksamheterna har sitt ansvar och de enskilda ett eget ansvar att inte klumpa ihop sig.
Hur är situationen på Gotland? Bedöms den som lugn eller är den allvarlig?
– Som alltid är det svårt att se tydliga trender på Gotland eftersom vi har så små siffror. Men nu har det varit två veckor med en ökning, jämfört med hur vi hade det från vecka 33 och framåt.
En bidragande faktor till ökningen är att det är lättare att testa sig för covid-19 jämfört med tidigare, poängterar Maria Amér.
– Vi måste reagera även på lindriga förkylningssymtom, då ska man ta ett test. Som tur är blir de allra flesta lindrigt sjuka i covid-19. Vi behöver hjälpas åt att trycka ner smittan, så att den inte kan nå de äldre och mer sköra.