När Region Gotland på måndagen släppte sin veckorapport för vecka 3 kunde man återigen konstatera en ny toppnotering på Gotland. Totalt 1 385 nya fall av covid-19 konstaterades under förra veckan, och då är sannolikt mörkertalet väldigt stort. Dels på grund av de nya direktiv som gäller angående vilka som ska göra PCR-test, och dels på grund av att många inte kunde provta sig förra veckan då efterfrågan på provtagningskit varit högre än tillgången.
Trots det stora mörkertalet tycker regionens smittskyddsläkare Maria Amér att det fortfarande finns ett värde i att rapportera antalet smittade varje vecka.
– Jag tycker att det är viktigt så att vi kan se var vi är i pandemin, vartåt det går och om vi kan se några trender. Men givetvis har vi med oss att vi måste tolka statistiken med försiktighet.
Maria Amér säger att vi befinner oss i ett tufft läge i pandemin med en väldigt utbredd smittspridning i samhället. På måndagen vårdades sex personer på Visby lasarett, samtliga i smittsam fas på vårdavdelning.
– Alla behöver vara vaksamma, och kan man undvika att bli smittad med hjälp av de råd och rekommendationer som finns så är det otroligt värdefullt. Det är även viktigt att vaccinera sig, vilket ger ett viktigt skydd.
Men trots att nya rekord gällande antalet smittade noterats i stort sett dagligen den senaste tiden så finns det förhoppningar om att situationen inom kort kan komma att ljusna. Två år in i pandemin säger nämligen världshälsoorganisationen WHO att omikronvariantens framfart kan vara smittans slutpunkt, åtminstone i Europa.
– Det är troligt att regionen närmar sig ett slags pandemislut, säger WHO:s Europachef Hans Kluge till AFP.
Om ingen nya virusvariant dyker upp säger WHO att pandemin kan vara över i Europa i mars.
– Det låter ju väldigt hoppfullt att det här kan vara början på slutet. Förhoppningen är ju att det globala vaccinationsarbetet ska ta fart, så att man minskar risken för nya mutationer, säger Maria Amér, och fortsätter:
– Jag tror att vi är mitt i det tuffaste läget just nu, och kanske även nästa vecka, men sedan ska det nog vända. Just nu behöver vi ta det här på allvar och begränsa smittan så gott vi kan, men samtidigt ta till oss av vad WHO säger. Det här kan vara den sista besvärliga vågen.