Under tisdagseftermiddagen gick Region Gotland ut med en uppmaning till boende i Burgsvik, Öja, Hamra och på Faludden om att koka allt vatten innan det dricks eller används i matlagning. Detta eftersom regionen vid rutinmässiga vattenprover upptäckt E.coli-bakterier i det kommunala dricksvattnet där.
– Det här har fångats upp av övervakningssystemet som man har och vi har ingen kännedom om att någon skulle ha blivit sjuk. Rekommendationen att koka vatten ska alltså ses som försiktighetsåtgärd i väntan på att bilden klarnar, säger Maria Amér, som menar att det inte finns någon anledning att oroa sig.
Regionens smittskyddsläkare betonar samtidigt vikten av att boende i de beröra socknarna följer rekommendationerna.
– Även när det gäller tandborstning bör vattnet kokas. Och om man av någon anledning inte har möjlighet att koka själv kommer det att finnas vattentankar med rent vatten på plats.
Vilka symtom ska man vara observant på och när är det läge att uppsöka vården?
– Vissa varianter av den bakterie som identifierats här kan ge magsjuka hos människa, kräkningar och feber om man blir riktigt sjuk. Som alltid vid magsjuka behöver man få i sig vätska då, så att kroppen inte torkas ut. Har man rikliga kräkningar eller diarré kan man behöva hjälp av vården för att fylla på med vätska. Men oftast är detta något som kroppen klarar av att hantera själv.
Patrik Johansson, enhetschef på Region Gotlands dricksvattenenhet, har i en tidigare artikel på Helagotland uppgett att det är ytterst ovanligt att man upptäcker E.coli-bakterier i regionens vattenprover.
Att förorenat vatten leder till sjukdomsutbrott är i Sverige ännu ovanligare.
– Det har förekommit, men det hör verkligen inte till vanligheterna. Mycket eftersom vi har ett gediget säkerhetssystem för att upptäcka bakterier innan de leder till för stora bekymmer, säger Maria Amér.
Nya prover togs under tisdagen och har skickats på analys. Svaret beräknas komma under onsdagseftermiddagen. Rekommendationen om att koka vattnet kommer kvarstå åtminstone till dess.