Ordet "vaccinkrig" har nu dykt upp i media, om än mest i form av ett ordkrig än så länge, mellan EU och Storbritannien. "Vaccinnationalism" är också ett begrepp som numera existerar.
Det handlar om vilka länder som ska få hur många doser, efter förra veckans besked om leveransproblem från Astra Zeneca – som först under fredagen fick sitt vaccin godkänt av den europeiska läkemedelsmyndigheten.
GT har tidigare skrivit om hur Gotland kan påverkas, när hela EU får färre doser än utlovat. Sedan dess har läkemedelsbolaget i fråga utlovat något fler doser igen – men långt från så många som först förhandlades fram.
Enligt smittskyddsläkare Maria Amér är förseningarna – och konflikterna – naturligtvis ovälkomna.
– Vi är angelägna om att vi få hit vaccin och önskar få så många doser vi kan få, säger hon.
Samtidigt har hon, som i veckan utsågs till Årets gotlänning av GT:s läsare, mer fokus på sådana åtgärder som tydligare påverkar just hennes område.
– När det gäller smittspridningen har vi inte så mycket data på hur mycket vaccinationen faktiskt dämpar. Den är viktig, men det är och förblir samhällsrestriktionerna som är basen i hanteringen av pandemin, menar Maria Amér.
Därför fortsätter hon att betona dessa råd och regler, som begränsar medborgarnas kontakt med varandra:
– Det är viktigt att inte lätta på restriktionerna nu, de måste ligga kvar ett bra tag till, oavsett hur det går med vaccineringen.