Amér: "Förhållningsregler hade varit tydligare"

Regeringen agerade för långsamt i början av pandemin, anser coronakommissionen. "Enormt viktigt att lyfta fram vad som blev bra – och mindre bra", säger smittskyddsläkare Maria Amér.

Coronakommissionen höll presskonferens på fredagen, där de presenterade sina slutsatser om Sveriges hantering av pandemin.

Coronakommissionen höll presskonferens på fredagen, där de presenterade sina slutsatser om Sveriges hantering av pandemin.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Gotland2022-02-25 15:47

På fredagen lämnade coronakommissionen sitt slutbetänkande till regeringen, där de slår fast att regeringen brustit på flera punkter. Gotlands smittskyddsläkare Maria Amér tycker att arbetet kommissionen gjort är intressant – och viktigt.

– Det här är den största kris vårt samhälle har ställts inför sedan andra världskriget, och det är enormt viktigt att lära sig av det och lyfta fram vad som blev bra och vad som blev mindre bra.

Kommissionen har särskilt tittat på tidsperioden våren 2020, när första vågen drabbade Sverige, och vilka åtgärder som då vidtogs. De anser att åtgärderna kom för sent, och att man borde ha gjort mer för att skydda äldre och riskgrupper.

Kommissionen anser exempelvis att regeringen tidigare borde ha sänkt deltagartaket för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar och infört ett tillfälligt reseförbud. De tycker också att man tillfälligt borde ha stängt ner verksamheter som köpcenter, restauranger och simhallar.

Men att jämföra Gotland med situationen nationellt under våren 2020 är svårt, säger Maria Amér.

– Vi hade en mycket lägre smittspridning och drabbades aldrig särskilt hårt av den första vågen. När Gotland väl drabbades mer till hösten 2021 fanns många strukturer redan på plats.

Vägen som Sverige valde i bekämpningen av coronapandemin, med fokus på individens ansvar snarare än på förbud och nedstängningar, är omdiskuterad och fick stor uppmärksamhet internationellt. Kommissionen anser att Sverige valde rätt väg, men att kommunikationen kring råd och restriktioner i vissa fall var förvirrande för medborgarna.

– Att inte begränsa individens frihet utan istället hänvisa till människans vilja och förmåga att göra rätt är bra. Jag kan möjligen instämma i kritiken om kommunikationen kring råd och restriktioner, de ordvalen ger en onödig otydlighet. Det hade varit bättre att kommunicera tydligare förhållningsregler, säger Maria Amér.

Återigen lyfter kommissionen fram att provtagningen gick alldeles för långsamt. Men i och med att smittspridningen på Gotland först tog fart till hösten, var inte det någon avgörande faktor här, menar Maria Amér.

– Skulle vi haft en mer utbredd smitta och sett att det fanns smitta på fler äldreboenden eller fler svårt sjuka så kanske, men jag tror inte att mörkertalet var så pass stort att det hade haft en avgörande betydelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!