På måndagen rapporterades 69 nya fall av covid-19 på Gotland. I siffran ingår även de fall som rapporterats under helgen, men även utan dem är trenden om ökad smittspridning på Gotland tydlig.
– Absolut. Om den här ökningen fortsätter så ser vi en fördubbling mot veckan innan igen. Det är en allvarlig och oroande situation. Trenden med ökad smittspridning vill vi absolut bryta, säger smittskyddsläkare Maria Amér.
33 nya fall på torsdagen innebär enligt Maria Amér 70 nya fall hittills denna vecka. Totalt har 544 personer på Gotland konstaterats vara smittade.
Ytterligare en person vårdas nu på Visby lasarett för covid-19, vilket innebär totalt sex personer.
– I nuläget har ingen behov av IVA-vård, säger Maria Amér.
Om läget skulle förvärras ytterligare står den gotländska vården redo att ställa om sin verksamhet.
– Det finns ett stort engagemang och en plan för hur vi ska eskalera vården, men det finns begränsningar för hur mycket vi kan göra det, säger Maria Amér.
Under sommaren kunde vården se en tydlig smitttopp i åldersgruppen 20 till 29 år, så ser det inte längre ut.
– Nu är det jämnt fördelat över alla åldersgrupper, säger Maria Amér.
GA har tidigare skrivit om att smittan nu finns på såväl särskilda boenden som på lasarettet och ett tiotal skolor. Vid varje positivt provsvar görs en smittspårning.
– Vi ser samma bild som tidigare, att det är kopplat till sociala sammanhang på arbetsplatser, privata sammankomster och inom familjer, säger Maria Amér, som vill betona allvaret i den situation vi just nu befinner oss i.
– Just nu är det inte läge att ha den typen av sammankomster.
Att var och en är noga med sin handhygien, begränsar de social kontakterna och i möjligaste mån jobbar hemifrån, är nödvändigt för att få stopp på utvecklingen.
– Det som är viktigt är att det är ett allvarligt läge och det egna ansvaret är stort. Det här viruset har ingen egen förmåga att förflytta sig, säger Maria Amér.
Ökad smittspridning innebär också ett högre tryck på provtagningen och förra veckan rapporterades om såväl svårigheter att få tid för provtagning som lång väntetid på provsvar.
– Vi jobbar intensivt för att få fram fler tider. Sen är det viktigt att de som tar prov gör det när de har symptom, om de inte blivit anmodade annat. Förra veckan fick de allra flesta svar inom 57 timmar, säger Maria Amér.