De nya allmänna råden för Gotland gäller fram till och med 10 december. De handlar bland annat om att man ska undvika fysisk kontakt utanför de man bor med och endast genomföra nödvändiga besök i livsmedelsbutiker, vid vården och apotek. All övrig social aktivitet uppmanas att sättas på paus.
– När läget kom kring en ökad smittspridning tog jag kontakt med FHM och sedan har det pågått om en process kring de allmänna råden. Det som är centralt är att hålla avstånd och det rådet har vi hela tiden haft med oss, säger smittskyddsläkaren Maria Amér i Gotlands Förenade Besöksnärings sändning på Facebook.
– Vi behöver råden för att kunna hantera den här pandemin.
Hon säger att det kan tillkomma andra råd för Gotland om det inte blir en minskad smittspridning på ön. Tiden för hur länge råden gäller kan även komma att förlängas.
– Vi får se framöver hur det utvecklas och om det kommer behövas ytterligare råd. Det viktiga är vad vi gör nu för att de här restriktionerna ska behöva ligga så kort tid som möjligt. Den här tiden på fyra veckor har vi tagit beslut om utifrån ett virologiskt perspektiv, säger Maria Amér.
Gotland sticker för tillfället ut i den nationella statistiken. Maria Amér uppger att siffran vid den senaste sammanställningen var 560 smittade per 100 000 invånare på Gotland. Den nationella siffran var 481 smittade per 100 000 invånare.
Om vi ser till vecka 45 hade Gotland 312 sjukdomsfall per 100 000 invånare. Då placerade sig Gotland på en fjärdeplats över de regioner som hade högst smittspridning. Kronoberg var den region som toppade listan för vecka 45 med 351 fall per 100 000 invånare.
– Gotland ligger högt genom riksgenomsnittet om vi ser till 100 000 invånare i hela landet. Det vi ser är att vi haft många små utbrott. Sedan blir statistiken inte alltid helt rättvisande eftersom 20 smittade här på Gotland ger ett större utslag i statistiken än vad 20 smittade gör i Stockholm. Gotlands statistik svajar på det sättet mer än alla andra regioner, säger Maria Amér.
Hon säger att det är viktigt att alla nu tar ett eget ansvar för att minska smittspridningen i samhället.
– Det är väldigt viktigt att vi nu har medvetenheten att smittan sprids och engagemang för att minska smittan. Det har varit många tillfällen där man setts i större grupper där smittan spridits och man tagit hem smittan till sin hemmiljö. Det är upp till varje enskild individ att smittspridningen minskar, säger Maria Amér.