Sverige håller andan i väntan på en eventuell tredje våg. Samtidigt planerar barnfamiljer för sina sportlovsaktiviteter.
– Vi är i ett skört skede.Vi har tidigare sett en tendens till ökad smittspridning efter lov och ledigheter, och då kan det gå oerhört fort. Så det vilar ett stort ansvar på alla att se till att det inte blir så den här gången, säger smittskyddsläkaren Maria Amér.
Hon menar att det är viktigt att man inte tar några onödiga risker nu.
– Oavsett vad man gör på lovet är det viktigt att man tar till sig råden och restriktionerna, särskilt om man reser iväg.
Ska du resa iväg bör du inte bo med någon som du inte annars bor med, menar Maria Amér.
– Och umgås bara med dem du brukar umgås med, det är inte rimligt att öka sina kontaktytor nu, säger hon.
Om någon i ditt resesällskap utvecklar symtom måste ni ha en plan för var ni kan isolera er.
– Hur gör man för att ta prov i den här regionen? Var kan vi vara tills alla är friska och vi kan resa hem igen på ett smittsäkert sätt? Det måste man ha klart för sig, säger Maria Amér.
Gotland i nuläget den enda region i landet som inte drabbats av muterade virusvarianter. Men det är bara en tidsfråga innan de dyker upp här, menar Maria Amér.
– Coronavirus muterar, det gör alla virus. Inte lika snabbt som influensavirus, men de muterar och den brittiska varianten har man hittat i en frekvens upp till drygt 20 procent i vissa regioner. Det betyder att man har en samhällssmitta i delar av Sverige och det finns en risk att vi kommer att hitta muterade virus även på Gotland.
Tror du att vi kommer att hitta muterade virusvarianter på Gotland efter sportlovet?
– Jag tänker att det är en stor risk att vi kommer att se fall av den brittiska mutationen här, säger Maria Amér.
Den brittiska mutationen, som är den mest frekvent förekommande mutationen i Sverige, har visat tendenser att vara mer smittsam än ursprungsviruset. Det finns däremot inget som tyder på att den är farligare eller svarar sämre på vaccinet.
– Däremot finns frågor när det gäller de sydafrikanska och brasilianska varianterna, om de har andra egenskaper om man exempelvis tidigare haft sjukdomen och om man har lika bra skydd mot dem om man är vaccinerad. Det är inte helt klarlagt ännu, säger Maria Amér.