Gotland var det sista länet där någon virusmutation upptäcktes, men i början av mars konstaterades att den brittiska varianten, som är den mest utbredda mutationen, även nått Gotland.
Nu har alltså även den sydafrikanska mutationen upptäckts på Gotland och det finns en misstanke att varianten är mindre känslig för vaccinerna, men det är ännu inte helt bekräftat.
– Vi har konstaterat ett fall på Gotland den här veckan. Det är väntat, den har konstaterats i, om inte alla så i alla fall de flesta regioner i Sverige, säger smittskyddsläkare Maria Amér.
Att virus muterar är naturligt och i dagsläget finns inget som tyder på att den brittiska varianten är farligare än det ursprungliga viruset. Däremot tycks det vara mer smittsamt, vilket kan vara en orsak till att smittspridningen åter tagit fart på Gotland.
– Jag tror att det är flera olika faktorer som samverkar. Det finns nog en bristande efterlevnad som förklarar en del av smittspridningen, men även att den brittiska varianten är mer smittsam. Därför krävs det ännu bättre efterlevnad för att vi ska uppnå samma effekt.
Hittills har totalt 28 fall av den brittiska varianten konstaterats på Gotland. Flera av dessa hade kopplingar till olika ansamlingar av fall, så kallade kluster varför det totala antalet på Gotland som är smittade med den brittiska mutationen kan antas vara cirka 100 personer.
Det tar 10-14 dagar att få provsvar på undersökningarna av eventuella virusvarianter.
Är den sydafrikanska också mer smittsam?
– Den verkar inte ha samma tendens att ta över som den brittiska varianten. Förhoppningsvis får vi bara ströfall, men att vi kommer se fler fall kan vi nog räkna med, förklarar Maria Amér.
Även om det finns en farhåga att den sydafrikanska varianten är mindre känslig för vaccinet, så ger det ändå ett skydd mot allvarligare sjukdom.
Studier från Israel, som kommit mycket långt med vaccineringen, visar att även vaccinerade personer kan bära viruset, berättar Maria Amér.
– Men hur stor del vaccinerade spelar i smittspridningen är inte kartlagt och det är därför samma råd och restriktioner gäller även efter vaccination. Det är ändå sannolikt att vaccineringen får en effekt på smittspridningen.
Även den brasilianska varianten har upptäckts i många regioner, dock inte på Gotland. Det finns farhågor att också denna variant är mer smittsam, men det finns inget som i nuläget visar att den leder till allvarligare sjukdom.
Det förekommer många andra mutationer, även på Gotland, men det är de så kallade brittiska, sydafrikanska och brasilianska som pekats ut som viktiga att hålla extra koll på.
– Ju längre pandemin pågår, desto fler mutationer kommer vi att se, säger Maria Amér.