I en webbsändning svarade smittskyddsläkare Maria Amér på läsarnas frågor kring vaccinet. Gudrun påpekade:
"Jag har läst att Astra Zenecas vaccin har en skyddseffekt på 60 procent, vilket är lägre än de två andra vaccintillverkare som är godkända i dag."
Det stämmer, bekräftar smittskyddsläkare Maria Amér.
– När man har tittat på skyddseffekterna i studierna har man för Pfizers och Modernas vaccin sett en skyddseffekt på 94-95 procent och för Astra Zenecas vaccin har man kommit fram till en skyddseffekt på 60 procent, säger hon.
Men, poängterar Maria Amér, den skyddseffekten gäller alla symtom för covid-19, det vill säga skyddseffekten mot svår covid-19 kan vara högre.
– Och vi vet inte heller vad vaccinerna kommer spela för roll när det gäller till exempel risken att man kan sprida covid-19 vidare. Så vi ser att alla tre vaccinen är värdefulla och kommer att vara viktiga för att hantera pandemin.
Maria Amér ser även fördelar med Astra Zenecas vaccin.
– Deras vaccin har en stor fördel i att det behöver endast förvaras i kylskåp och inte i frys. När man ser globalt kommer det att vara ett väldigt viktigt vaccin eftersom det finns många länder där man kanske inte kan ha en säker fryskedja.
Men på grund av att man inte har tillräckligt mycket dokumenterad data på hur Astra Zenecas vaccin skyddar de äldre rekommenderar Folkhälsomyndigheten att vaccinet inte ges till dem som är 65 år och äldre.
– Det finns ingenting i hur man har undersökt effekten på äldre som talar emot att det ska vara ett effektivt vaccin. Men eftersom vi inte har det bevisat, och vi har ett alternativ, har man den här rekommendationen i nuläget. Det pågår just nu en väldigt stor fas 3-studie i USA, och där ingår flera äldre personer och vi väntar på resultatet.