Ammande mamma uppfann mjölkskärm
En specialutformad bunke som ska underlätta för ammande mammor när de vill mjölka ur brösten. Och som kan användas till annat efter småbarnstiden. Den på Gotland framtagna "Mjölkskärmen" lanseras på mässa i Stockholm i helgen.
Uppfinnare. När Veronica Almström hade bekymmer med att mjölka ur brösten till sina småbarn kläckte hon idén om en skål med skärm. FOTO: HENRIK RADHE
Foto: Henrik Radhe
I går presenterade hon sin uppfinning för mödrar från amningshjälpen och andra inbjudna. Efter två års samarbete med formgivarna Hanna Fristedt och Lisa Brundin och bistånd från Almi tillverkas nu bunken i Roma. Den finns tillgänglig på internet och lanseras nu mot återförsäljare i hela västvärlden. Den 2-4 november visar Veronica Almström sin mönsterskyddade och patentsökta gotlandsprodukt på underBARA BARN-mässan i Älvsjö.
Handmjölkning
Materialet är miljövänlig plast och förutom funktion har tanken varit att ta fram ett snyggt amningshjälpmedel som man inte skäms över.
- Visst kan man använda en vanlig skål, men den här är bättre, menar Veronica Almström.
Själv har hon provat bröstpumpar med dåligt resultat. Mjölkning för hand fungerade bättre, och är också vad barnmorskor rekommenderar och lär ut nu för tiden. För det finns flera olika skäl till att ammande mammor kan behöva mjölka ur, som att pappan ska kunna ge barnet mat, barnet eller mamman blir sjukt, såriga bröstvårtor, och så vidare. Man kan lagra bröstmjölken frusen i upp till tre månader, enligt sjuksköterska Eva Rosenlund på barnavdelningen på Visby lasarett. Numera finns ingen bröstmjölksbank här, utan bara på de stora regionsjukhusen som tar hand om för tidigt födda barn.
Enligt Eva Rosenlund krävs det för många kontroller av mjölken och det är för dyrt att hålla ett mjölklager här, som det visat sig att nästan ingen mamma vill eller behöver använda sig av. Så för gotländska mödrar går det inte att sälja överskott av bröstmjölk till lasarettet, men att förvara det för eget behov.
"Multibunke"
Mjölkskärmen är en skål med hög bakkant, hällpip i framkant och plan botten. Den kan ställas på ett bord eller i knät och formen gör, enligt Veronica Almström, att den mesta mjölken hamnar i skålen "och inte i taket".
Efter att ha berättat om sin idé för Ellinor Dahl på Almi och man konstaterat att produkten inte redan fanns någonstans i världen har flera hundra tusen kronor satsats och många prototyper provats. Till 50 procent har Almi bidragit med ett förmånligt lån, så kallad innovationsfinansiering. Veronica Almströms tanke är att produktionen ska stanna på ön och generera fler arbetstillfällen. Och skålen kan bli en sorts "multibunke". Under gårdagens presentation kom besökarna med flera idéerna för andra användningsområden. Stänkfri hundskål, förvaring, matlagning...
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!