Än har boomen inte nåt sitt tak
- Jag tror att byggboomen kan hållai sig i 4-5 år. Inom Byggnads kan vi inte klaga. Det ser hemskt bra ut.Vi har full sysselsättning, säger Evert Bäckström, ombudsman för Bygg-ettans medlemmar på Gotland.
- Jag har jobbat 30 år i branschen. Inte under alla dessa år har det varit ett sådant tryck som det är nu. Det finns inte folk att få tag i!
Det mesta andas optimism när det gäller byggandet på Gotland. Den milda vintern gör att det är blött och lerigt och samtidigt full fart. På gårdsplanerna framför byggena vimlar det av olika firmabilar.
Det byggs massor av egnahem och bostadsrätter. Hyreslägenheter byggs också, men inte i så stor utsträckning. Sedan tillkommer stora byggprojekt som kongresshallen, riksantikvarieämbetets nya hus på A7 och Arkivcentrum Gotland vid Broväg. Och mer är på gång.
Det finns en baksida av det hårda trycket på byggmarknaden. Enligt vad en källa säger till GA finns en risk för att oseriösa firmor skor sig på kunder i behov av att snabbt anlita hantverkare. Men de flesta är seriösa och är nöjda och glada för alla jobb som finns att utföra. Som på LB-Hus som under det här året kan räkna in 15 nyproducerade hus och för nästa år redan har beställningar på 16 till!
Fullbokat för 2007
- För vår del har vi fullbokat nästa år och planerar för våren 2008. Men
sedan vet man inte hur det går. Jag tror det kan hålla i sig två år framåt. Tittar man bakåt, så tog vi över 1990 och en period var det inga hus alls. Sedan blev det 1-3 om året. Men för 1,5-2 år sedan small det till. Nu byggs många småhus. Flera nya husföretag har kommit in på marknaden och de flesta husköparna väljer nyckelfärdigt, säger Madelaine Ruthström.
- Trycket är så stort att vi under hösten hade problem att få fram material som kakel, klinker och vitvaror. Vi har varit vana att få levererat på 10-14 dagar. Nu får vi vänta ett par månader. Det finns också ett stort behov av folk. Vi letar med ljus och lykta efter duktiga snickare. Vi skulle lätt kunna anställa två in på nyåret. för närvarande har vi fem snickare och två murare anställda, säger Madelaine Ruthström.
Byggnads medlemsantal ökar också. Det gör även antalet nyutbildade. Normalt brukar man skriva ut 10-20 nya medlemsbevis. Häromveckan skrevs 49 nya bevis ut. Nya stora jobb väntar också.
Flytten till Visborgsslätt
Kommunen ska flytta ut från innerstaden till Visborgs slätt. Då blir det byggjobb på två håll.
Kongresshallen kommer att föra med sig nya hotellbyggen, Cementa ska bygga ut i Slite, det finns planer på ett Filmstaden på
Öster i Visby, en ny demonstrationsanläggning för ny vindkraftsteknik ska uppföra på Näsudden, och så vidare.
- Jag tror byggboomen håller i något år till, säger Niklas Tingström som driver Tingström Bygg AB med inriktning på platsbyggda hus och på badrum och kök. Han gläds förstås över läget just nu. Ett problem är dock att det är längre leveranstider på material och för kunderna är det högre priser, främst beroende på högre löner åt byggpersonalen.
- Jag har hållit på i tolv år. I rörbranschen finns hur mycket jobb som helst med renoveringar och sedan är det energin. Oljan ska ju bort. Så 4-5 år till har vi jobb med konvertering av energisystem. Sedan finns stambyten som väntar. Så även om boomen lägger sig finns det fortsatt jobb för rörmokare, säger Janne Söderström på Visby rörservice.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!