Människor som flyr kriget i Ukraina beviljas tillfälligt skydd genom EU:s massflyktsdirektiv, vilket bland annat gör att man kan få arbetstillstånd från dag ett i Sverige. Nu har samma ministerråd ställt sig positiva till att förlänga det tillfälliga skyddet till den fjärde mars 2026. Det möjliggör nu att Ukrainska flyktingar kan folkbokföra sig i Sverige och få ett svenskt personnummer.
För Anastasia Bilenko, som flydde kriget i Ukraina för över två år sedan, innebär detta många fördelar.
– Det är efterlängtat för mig. Jag blir på något sätt inskriven i det svenska systemet. Jag kan skaffa Bank-id, logga in på 1177, och logga in på Skatteverket. Det ger mig bättre möjligheter att leva i Sverige helt enkelt, säger hon.
Hon lyfter även möjligheten att enklare starta företag, rätten till vård och kunna få ersättning för sjuka barn, öppna bankkonto och styra mer av sina privata ärenden själv.
– Mycket av kontakten med region och myndigheter kräver personlig handpåläggning, det kommer bli lättare nu, hoppas jag.
Olena Popelnytska är också flykting från Ukraina och bor i Klintehamn. Hon är inte säker på om hon vill folkbokföra sig eftersom hon inte riktigt vet vad det innebär.
– Jag vill veta mer om vad det innebär med ett svenskt personnummer innan jag ansöker om att få ett. Vilka bidrag kan jag inte ta del av och vilka kommer jag inte kunna söka, säger hon.
De båda påtalar att det finns en oro kring vad det faktiskt innebär att få ett svenskt personnummer. Informationen har inte varit helt lättåtkomlig och inte heller särskilt enkel att förstå.
– Det är många konstiga detaljer kring det här som är svåra att förstå. Till exempel om man kan få stöd från Migrationsverket om man folkbokför sig i Sverige. Det är svårt att förstå och komplicerat, säger Anastasia Bilenko.
Hur gör ni för ta del av information då?
– Leta mycket själv. Kolla med andra Ukrainare som bor i andra delar av landet hur de gjort. Sen att be svenska vänner att översätta och hjälpa till.
Anastasia Bilenko vittnar om att hon känner sig mindre tagen på allvar när hon som ensam Ukrainare söker hjälp, än om hon har med sig en svensk vän.
– Jag känner mig inte lika respekterad av myndigheterna när jag är ensam som när jag har med mig en svensk medborgare. Det hoppas jag ska kunna förändras med ett svenskt personnummer.