Ändå blev första vikingamarknaden en succé Smedjan brann ned

Det vackra vädret eller en försmak av vad som komma skall under Vikingaåret 2005?
Oavsett vilket, så blev Vikingabyns allra första marknadshelg i Tofta en formidabel succé med närmare 2 000 besökare.
Det enda bakslaget var att smedjan brändes ner under ett anfall av 300 ölänningar...

Gotland2004-06-21 04:00
Jo, Vikingabyns smedja brann i helgen. Inte till grunden, men den blev ändå totalförstörd. Enligt Vikingabyns humoristiske ägare Björn Ewald är orsaken "ett nattligt anfall från 300 båtburna och krigiska ölänningar, som inte gick att motas av de fyra gotlänningar som fanns på plats".
Enligt historikern och Vikingabyns verksamhetsansvariga Miriam Ryding var det dock förmodligen en förlupen bit kol, som under natten satte träbyggnaden i brand. Polisens tekniska undersökning får ge facit.
<span class=MR>Snabb insats från knallar</span>
Branden, som startade vid tretiden natten mot lördagen, hotade ett tag att sprida sig till de intilliggande gårdsbyggnaderna. En snabb insats från några övernattande marknadsknallar blev förmodligen räddningen. Det var en skakad men lättad Miriam som framåt småtimmarna kunde konstatera att smedjan till sist blev lågornas enda offer.
­Det är klart att det kändes väldigt tungt­vi har lagt ner själ och hjärta för att få till de här byggnaderna. Men det känns skönt att ingen kom till skada och att det bara blev smedjan som drabbades.
Dess rester planeras få stå kvar, som ett dramatiskt minnesmärke över händelsen. Kanske kan den också komma till användning vid framtida evenemang, vem vet?
Under söndagen utgjorde de kolsvarta och avspärrade byggnaden kuliss till en levande och mycket välbesökt sista marknadsdag.
­Det här ger helt klart mersmak, allra helst inför Vikingaåret nästa år, säger Björn Ewald nöjt.
De omkring 15 knallarna verkade också nöjda. Närmare 2000 besökare, däribland nio busslaster från ett amerikanskt kryssningsfartyg, skapade bra snurr på både affärer och aktiviteter.
<span class=MR>Vikingatida stridsteknik</span>
I stånden såldes allt från vikingatida hantverk, till brända mandlar och tidstypiska kläder. De som ville ge sig i kast med mer handgripliga sysslor kunde prova på textilhantverk, smide och smyckeskonst, eller mer lekfulla aktiviteter som bågskytte, stanggstörtning eller yxkastning.
Det gavs också prov på vikingatida stridstekniker, av gruppen Heidrun, som lånat sitt namn av den mytologiska Valhalla-get man kunde mjölka på mjöd.
<span class=MR>Beundrar vikingasmederna</span>
Smeden Hans Lydänge från Sjonhem har lånat sitt namn från samma område: smeden Eitre, som var en av två dvärgar som smidde Tors hammare. Hans ägnar sig åt historiskt smide och bruksföremål enligt gamla förlagor.
Han var full av beundran för de vikingatida smederna och deras produkter.
­Det gamla järnet var mjukare, det man köper i dag innehåller så mycket legeringar. Jag är helt övertygad om att de var skickligare smeder än vi är i dag.
I går var han dock den klart skickligaste på plats, vilket utnyttjades av åtskilliga besökare. Miriam konstaterade att gruppen människor som har ett djupare intresse och vill lära sig och göra mer än att "bara" besöka och bese en marknad, blir större och större. Det tyckte hon bådade minst sagt gott inför nästa år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!