Biogasens revansch – men förtroendet har skadats

Biogas får återigen skattebefrias på den svenska marknaden och strider därför inte mot EU:s regler för statligt stöd. En 18 månader lång granskning fastställde nyligen just detta. Men konsekvenserna för branschen kan vara dyrköpta.

Magnus Ahlsten tankar biogas.

Magnus Ahlsten tankar biogas.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2024-10-29 11:03

Nyheten i korthet

  • Biogas får återigen skattebefrielse på den svenska marknaden, vilket inte strider mot EU:s regler för statligt stöd. Detta efter en 18 månader lång granskning.
  • Trots detta är förtroendet för biogasbranschen skadat. Försäljningen av tunga transporter med biogas som drivmedel minskade markant under 2023.
  • Biogas Gotland kan nu fortsätta att jobba mot en ny biogasanläggning utanför Hemse, men behöver investeringsstöd, miljötillstånd och bygglov för att kunna göra det.

Strax innan jul 2022 kom domen från EU:s tribunal som ogiltigförklarade EU- kommissionens förlängning av den svenska skattebefrielsen för biogas och biogasol fram till slutet av 2030. Ett dråpslag för svenska biogasproducenter som nu behövde beskattas på samma sätt som för naturgas, vilket är ett fossilt bränsle. Samtidigt visste företagen inte om de skulle bli återbetalningsskyldiga för den befriade skatten i efterhand.

undefined
Biogas får skattebefrias i Sverige, efter ett nytt beslut från EU- kommissionen.

I förra veckan stod det, efter att EU-kommissionen presenterat en fördjupad granskning, klart att skattebefrielsen inte strider mot EU:s regler för statligt stöd. Anna Wallentin, avdelningschef vid branschorganisationen Energigas, är mycket glad och lättad men också oroad över konsekvenserna de senaste åren medfört.

– Jag tror absolut att tribunalens dom som medförde att statsstödsbesluten ogiltighetsförklarades skadat biogasbranschen. Speciellt har förtroendet för långsiktiga styrmedel skadats och det finns en hel del återuppbyggnad att göra framöver. Oron för risken kring återbetalning har legat över producenter under hela den här perioden. Detta trots att dessa aktörer inte gjort något som helst fel. Det har varit väldigt märkligt hela det här förfarandet, säger Anna Wallentin.

Under 2023 minskade försäljningen av tunga transporter med biogas som drivmedel markant.

– Det var ett hårt slag mot nyförsäljningen av tunga, gasdrivna transporter när domen kom. Det var nog den första effekten man såg. Det är verkligen tydligt att skattebefrielsen är helt nödvändig, säger hon.

Den totala biogasanvändningen sjönk under 2023 med sju procent, något som branschorganisationen helt och hållet tillskriver skattebefrielsens indragning. Samtidigt har regeringen under samma period sänkt skatten på bensin och diesel, vilket påverkat konkurrenssituationen.

undefined
Magnus Ahlsten vid biogasanläggningen i Bro. Nu hoppas man kunna expandera med ytterlgare en anläggning i Hemse.

Biogas Gotlands styrelseordförande Magnus Ahlsten är lättad över beslutet, även om man aktivt valt att inte höja priserna till följd av den slopade skattebefrielsen.

– Vi hade räknat med det här utfallet. Allt annat hade varit dårskap. Av den anledningen vågade vi behålla priserna till privatkunder. Vi hade inte kunnat kompensera detta i ett senare skede, så därför har vi legat kvar på ett lägre pris, säger han.

För större leverantörer på faktura har man dock tagit ut den högre skatten på priset, med en överenskommelse om att dessa får tillbaka skattesatsen om Biogas Gotland får tillbaka den. Som alltså nu skulle kunna bli fallet.

Hur har den här tiden påverkat er verksamhet?

– All utveckling har i princip avstannat. De som har en gasbil har kört vidare, de som varit skeptiska innan har fått vatten på sin kvarn liksom. Det är helt förödande för trovärdigheten för biogas. Det är illa för allt förnyelsebart, för hela omställningen, att man skjuter den i sank. 

I och med att skattebefrielsen åter kan tas i bruk kan Biogas Gotland fortsätta att jobba mot en ny biogasanläggning utanför Hemse, som man vill bygga upp, men inte vågat på grund av den osäkra marknaden. 

– Nu är vi absolut ett steg närmare. Nu behövs ett investeringsstöd, miljötillstånd, ett bygglov och såklart att vi ser att det finns en marknad för det. Dessutom behövs lantbrukare som vill leverera till oss, för utan dom går det inte.

Vad hade hänt om granskningen fått ett annat utfall?

– Då hade all utveckling dött, vi hade bara kunnat precis köra vidare på det vi har, inget annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!