Anderberg jobbar som polis i Kosovo
- En fredagsnatt i Pristina känner jag mig riktigt trygg. Det är mycket folk ute på stan, men stämningen är lugn och trevlig. Man ser sällan eller aldrig en berusad människa, och absolut inte ungdomar. Brottsligheten är över huvud taget ganska låg.Det berättar Thommy Anderberg, överintendent vid polisen på Gotland, som nu arbetar i Kosovo.
Foto:
Jobbar i uniform
- Efter kriget fanns ingen fungerande polis i Kosovo. FN tog över all utbildning 2002 och nu har cirka 7 500 poliser utbildats, de flesta är unga. För något år sedan kunde de ta över den operativa, vardagliga verksamheten. Vår uppgift är att vara med och se till att de följer internationell polisstandard, respekterar mänskliga rättigheter och tillämpar den nya polislagstiftning som finns.
På plats finns cirka 1 300 internationella poliser från Europa, USA, Afrika och Asien. 35 är från Sverige, som har gott rykte i Kosovo. Thommy Anderberg är FN:s polischef i Pristina.
- Jag är som en skugga av den regionala polischefen där. Finns med överallt där han är, på samtliga möten. Antecknar och kommer med synpunkter. Vi har en bra relation. Jag är nöjd och känner att han tagit intryck av mycket av det jag sagt, säger Thommy Anderberg.
Han har varit hemma på ön några gånger, nu senast en vecka. Det är ledighet som han samlar ihop genom att arbeta sju dagar i veckan när han är där.
- Jag jobbar i uniform och bär vapen. Men jag bor privat och på kvällarna kan jag delta i det civila livet. Det känns bra.
Självständighet
Den 17 februari i år utropade Kosovo ensidigt självständighet från Serbien. Reaktionerna från omvärlden var blandade, men staten har erkänts av bland andra USA och cirka hälften av Europas länder.
- Det var en speciell känsla att vara där när självständigheten utropades, det var många demonstrationer, men de var fredliga och alla var glada och stolta. I dag är det lugnt på ytan, men där under finns fortfarande hatet mellan vissa serber och kosovoalbaner. Händer något kan det utlösas och få stora konsekvenser.
En sådan händelse var i mars då den serbiska minoriteten i Kosovo ockuperade domstolen i staden Mitrovica.
"Happy shooting"
- Det är fortfarande knepigt att veta vad som ska hända. Själv känner jag en viss pessimism för landets framtid, säger Thommy Anderberg. Efter åtta år av FN:s närvaro fungerar fortfarande inte samhället. Det finns ingen produktion i landet, arbetslösheten är 60-70 procent och av landets 2,2 miljoner invånare är cirka 60 procent under 27 år. Det man klarar sig på är i huvudsak släktingar som arbetar i andra länder och skickar hem pengar.
Många har vapen, och det förekommer en del "happy shooting" i samband med bröllop och andra fester, men brottsligheten är låg. Fast det finns organiserad brottslighet, och en hel del korruption.
- Däremot är det inte sant att många dödas eller skadas av minor. Det är ytterst sällsynt.
Kosovos självständighet innebär att FN:s uppdrag ska avslutas och snart ersätts av en EU-ledd internationell insats för att stödja utvecklingen och övervaka efterlevnaden av mänskliga rättigheter.
- Det är naturligt att EU tar över, men det kommer att bli en lång mission, minst tio år tror jag. Man måste få igång produktionen och säkra tillgången på el. I dag är det elavbrott ett par gånger per kväll, i de områden där folk har råd att betala. I övriga är tillgången på el mer sällsynt. Hela elproduktionen kommer från två stora kolkraftverk som är dåligt underhållna och dessutom dåliga för miljön.
- Kosovo är den smutsigaste del av Europa som jag sett. Folk slänger sopor och byggavfall längs vägar, i floder, ja, överallt. Det känns erbarmligt bedrövligt.
I slutet av september avslutar Thommy Anderberg sitt uppdrag i Kosovo. Men han kan tänka sig ny utlandstjänstgöring i framtiden.
Republiken Kosovos yta är knappt 11 000 kvadratkilometer, ungefär som Skåne. Här bor runt 2,2 miljoner människor, varav ungefär 92 procent är albaner, drygt fem procent är serber. Mindre grupper av romer, bosnier och turkar finns här också.
Kosovo är ett av Europas fattigaste områden, en tredjedel lever under fattigdomsstrecket.
Landet är rikt på mineraler. Här finns gruvor med stora fyndigheter av bly, zink och nickel.
Här finns fyra medeltida serbiska kloster finns med på Unescos världsarvslista.
Kosovo är ett av Europas fattigaste områden, en tredjedel lever under fattigdomsstrecket.
Landet är rikt på mineraler. Här finns gruvor med stora fyndigheter av bly, zink och nickel.
Här finns fyra medeltida serbiska kloster finns med på Unescos världsarvslista.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!