Tegnell om trängseln på Gotland: "Det är ett problem"

Trängsel på semesterorterna, däribland Gotland, och utlandsresor till populära resmål nämns i Folkhälsomyndighetens senaste rapport om smittspridningen. På Gotland har hittills 110 nya fall av covid rapporterats denna vecka.

Anders Tegnell pekade under fredagen på att smittspridningen sker under trängsel på semesterorter, däribland Gotland.

Anders Tegnell pekade under fredagen på att smittspridningen sker under trängsel på semesterorter, däribland Gotland.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Gotland2021-08-07 07:05

Statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterade under fredagen bland annat smittoläget på Gotland:

– Vi ser en hel del fall med personer som smittats utomlands på populära resmål i Europa och vi vill påminna att man ska testa sig när man kommer hem till Sverige. Vi har också fått rapporter om trängsel på flera semesterorter i Sverige, bland annat på Gotland, men även på dansställen i till exempel Stockholm. Det är inte bra, pandemin pågår fortfarande och man ska fortsätta att följa rekommendationerna om att hålla avstånd, sa han.

Deltavarianten fortsätter att dominera och Folkhälsomyndigheten bedömer nu att smittspridningen "inte längre ligger på låga nivåer."

Under fredagen rapporterades två nya fall på Gotland uppger smittskyddsläkare Maria Amér. Dagen innan var det 51 fall och hon påpekar att det kan bero på när prover analyserats och rapporterats och att det är mer intressant att jämföra smittfall veckovis för att få en bild av hur smittspridningen utvecklas.

– Hittills under veckan har vi 110 nya fall. Veckan är inte slut än, säger Maria Amér.

Så många fall har inte noterats sedan de första veckorna i maj i år; 105 fall vecka 18 och 96 fall vecka 19. Under vecka 49, i december 2020 hade Gotland 320 nya inrapporterade fall, vilket är det högsta noterade sedan pandemin bröt ut på våren 2020. Till bilden hör också att det under sommarens högsäsong befinner sig dubbelt så många personer på ön som vintertid.

Men smittspridningen pågår och på Gotland inte minst.

Ska man avstå från att gå ut på krogen denna helg?

– Restauranger och affärer gör sitt yttersta för att man ska kunna vara i en smittsäker miljö. Däremot så måste vi alla hjälpa till. Att man tar ett steg åt sidan och väntar. Det här som vi lärde oss under början av pandemin, det behöver vi fortsätta med, säger Maria Amér.

Kan det finnas anledning att ha lokala skärpta restriktioner för krogars öppethållande och utskänkningstider?

– Det här är hela tiden en dialog mellan regionerna och Folkhälsomyndigheten. I nuläget är det inga nya lokala eller regionala råd som är på gång. Vi arbetar för att verkligen påminna om betydelsen av skärpt efterlevnad hos allmänheten.

Man ser hela tiden människor som inte bryr sig, är det inte dags att göra något åt det?

– Jag uppfattar att man gör ganska mycket, dels informationen regionalt och det signaleras nationellt. Folkhälsomyndigheten pekar idag särskilt på semesterorterna att efterlevnaden varit dålig. Destination Gotland kommer att påminna sina resenärer om vilka restriktioner som gäller. Likaså har Medeltidsveckan påmint på sina sociala medier. Länsstyrelsen har också gått ut med information och ska ha särskild tillsyn över affärer och butiker den här veckan.

Men det finns skarpare vapen att ta till?

– Ja det gör det. I samråd med Folkhälsomyndigheten finns det utrymme att gå in med skarpare restriktioner, absolut.

Men det är inte aktuellt, trots att det ser ut som det gör?

– Inte något som övervägs i nuläget, men det följs noga både regionalt och nationellt.

Enligt Maria Amér finns det inte exempel på "superspridarevent" den senaste tiden. Smittspridningen sker på andra vägar:

– Det är en dominans av yngre personer, 18 till 29 år, och man har blivit smittad av kompisar, man har haft ett stort umgänge och vi ser också familjesmitta.

30 procents ökning

"Under vecka 30 rapporterades 3 451 bekräftade fall av covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med cirka 30 procent jämfört med vecka 29. Av bekräftade fall vecka 30 var 76 procent under 40 år".

"Andelen fall av covid-19 med koppling till utlandsresor låg förra veckan på 17 procent. Smittspridningen har fortsatt att öka i delar av Europa och i ett flertal andra länder vilket innebär en risk även för svenska resenärer. Det gäller framförallt personer som är ovaccinerade".

Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!