Ändring slår hårt mot Kneippbyn - vårsäsongen hotad

En liten regeländring gällande coronastöden drabbar vissa företag och deras anställda, men även sommargäster och leksugna gotlänningar.

Förändringen drabbar främst "säsongsberoende" företag. Som Bobbo Werkelins (överst) och Mattias Thunholms (nere till vänster).

Förändringen drabbar främst "säsongsberoende" företag. Som Bobbo Werkelins (överst) och Mattias Thunholms (nere till vänster).

Foto: David Skoog/Hansa Event/Nils Stahle/Arkivkollage

Gotland2021-03-04 12:14

Det ska råda fri och rättvis konkurrens inom EU. Reglerna kring detta omfattar även regeringar; EU-kommissionen har makt att "förbjuda statliga stödåtgärder som snedvrider konkurrensen".

Flera svenska coronastöd har hittills godkänts – men ibland med någon liten modifikation från EU:s sida. Sådana ändringar kan dock påverka mycket.

Kneippbyn fick först omställningsstöd för två perioder i somras och räknade med en tredje.

Som nu uteblir.

– Det handlar om en miljon kronor som vi har budgeterat med, eftersom vi fick samma stöd tidigare. Men efter att regeringen hade kollat med EU så blev det nej, berättar vd:n Bobbo Werkelin.

Beskedet var långt ifrån väntat.

– Det här har man inte flaggat för ordentligt, det har liksom flugit under radarn och kom som en överraskning, säger Bobbo Werkelin.

Regeländringen kan få konkreta konsekvenser för gemene gotlänning också – åtminstone för dem av oss som gillar Kneippbyn utanför högsäsong.

– Troligen kommer vi att skjuta på öppnandet och bara köra på högsäsongen, berättar vd:n.

Så skedde även i fjol, gällande själva nöjesfältet, men då med hänvisning till restriktionerna. Nu är det mer ekonomin som sätter stopp.

– Vi hade betydligt färre anställda än vanligt, ändå borde vi kanske ha varit ännu färre och bara haft boendet öppet. Vi har tappat 35 miljoner jämfört med ett vanligt år. Vi har redan fått låna 7-8 miljoner och det är inte till investeringar, utan bara till driften.

Det finns grupper som redan har gjort konkreta Kneippbyn-planer till våren och som nu riskerar bli besvikna.

– Vi har en del gäster bokade, bland annat skolklasser. Men de vill ju gå in i parken och om vi inte öppnar den, då får vi kanske avboka de besöken helt.

Dessutom handlar det om förlängd permittering av fast personal och uppskjuten anställning för sommarjobbarna.

Bobbo Werkelin poängterar dock att hans bolag inte är det enda drabbade.

– Jag är övertygad om att det finns fler. Till exempel de hotell som har något större omsättning.

Ett annat företag som bekräftar att deras stöd delvis uteblir är Hansa Event. De har dock redan tappat mycket under pandemin och anpassat sin kostym, vilket GT skrivit om tidigare.

Därför är den senaste smällen inte lika kännbar för dem.

– De här pengarna hade hjälpt oss, men de är inte avgörande. Vi försöker fokusera på det vi kan påverka i stället, kommenterar Hansa Events vd Mattias Thunholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!