Änglabakerskan i Vänge

Gotland2004-12-18 06:00
För Marie Frölich har julen alltid varit speciell. Redan i hennes barndom var pepparkaksbaket oerhört viktigt och när Marie fick sina egna tre barn bara måste hon få baka pepparkakor. Men för Marie handlar det inte om vanliga små pepparkakor, nej sådana finns ju att köpa i affären. I Maries kök skapas i stället helt makalöst vackra änglar i pepparkaksdeg och minst ett pepparkakshus varje år. Kakhuset är alrig sig likt år från år. Dessutom tillkommer det granar, kälkar eller andra saker. Till årets upplaga har Marie Frölich planer på en ?Rudolf? i pepparkaksdeg, om tiden räcker till. Och det lär den göra. Marie är noga med att förvalta sin tid till det som hon tycker är viktigt. Dit hör pepparkaksbak.
? Jag prioriterar bakningen framför den hemska julstädningen, städa kan man lika gärna göra efter jul. Jag vill att barnen ska få den här traditionen med sig när de blir vuxna, säger hon.
Idén med änglar fick Marie i en jultidning för ett antal år sedan. Hon har experimenterat en del och efter hand lärt sig hemligheterna och de bästa knepen för att skapa sina egna konstnärliga änglar. Till exempel pressar hon degen genom en vitlökspress för att få till änglarnas hår. Och med en väldigt tunn och fin sprits kan Marie spritsa glasyren som hon vill. Marie vill ha den klassiskt vit till färgen.
För att änglarna ska hålla lite bättre låter hon dem efter gräddningen ligga kvar i ugnen på 50 grader över natten. Då blir de stenhårda och hållbara.
Förutom att änglarna pryder sin plats vid Bjärges ger ?änglabakerskan? bort en hel del i present.
? I stället för blommor när man går bort, de är uppskattade av de som får dem, säger hon.
Nyligen hölls auktion på himmelens mängder av Maries änglar. Döttrarna Strå och Gry går i Dalhem skola och håller på att samla pengar till en skolresa. Då ställer Marie självklart upp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om