Anklagad för djur- plågeri - missade EM

Den 18-åriga ryttaren var uttagen till EM, men drömmen krossades då hon i våras anklagades för djurplågeri vid en hopptävling.

Gotland2005-09-30 06:00
Ridsportförbundet gick på tävlingsveterinärens ord och stängde av ryttaren, som därmed missade EM.
Nu känner sig ryttaren och hästägaren rättslösa.
GA har tidigare skrivit om att en tävlingsveterinär anmält en ryttare för hästmisshandel, i samband med en hopptävling i våras. Ärendet som just nu finns hos djurskyddsmyndigheten kan komma att leda till åtal.
Den 18-åriga ryttaren har dock redan straffats för händelsen, dels genom två månaders avstängning och ett missat EM, dels på det sociala planet. Värst tycker dock hon och hästägaren är att ingen har lyssnat på dem, eller ens intresserat sig för hästen.
- Vi har aldrig fått komma till tals, bara veterinären. Det känns som man är rättslös. Det känns fruktansvärt obehagligt att de har så mycket makt. Det gäller min häst men ingen har ens inspekterat den, säger ägaren.
Varken Svenska ridsportförbundet eller Gotlands ridsportförbund har varit i kontakt med ryttaren personligen. Till disciplinnämnden har hon fått yttra sig skriftligt en gång.
Att 18-åringen red hästen på hopptävlingen i våras, var en engångsföreteelse. Hästen hade krånglat vid tävlingar och struntat i att hoppa över hindren, därför bad ägaren henne om hjälp.
- Hon korrigerade hästen på framridningen eftersom hon var ombedd av mig att göra det, säger ägaren.
- Det jag har gjort var inte fel och jag står för det, säger ryttaren.

På uppvärmningen
Det var vid uppvärmningen inför tävlingen, som tävlingsveterinären reagerade på hur ryttaren använde ridspöet och tyglarna. Ryttaren och ägaren däremot, menar att inget gjordes som skulle kunna skada hästen.
Tävlingsveterinären menar att hon efter tävlingen upplyste dem om att hon ansåg att hästen utsatts för djurplågeri, att det är straffbart och att hon skulle vidta åtgärder, men att de inte verkade förstå innebörden av det hon sa. Ryttaren och ägaren å sin sida, tycker att de blev rejält utskällda och att veterinären upprepade gånger hotade med att anmäla dem, men de uppfattade det bara som just ett hot.
- Om hon hade sagt rakt ut att hon tänkte anmäla oss skulle vi ha gjort helt annorlunda, säger ryttaren.
Då skulle de ha låtit en annan veterinär besiktiga hästen. Men de kände inte till anmälan förrän två veckor senare, då ägaren läste om det i tidningen.
I början av augusti kom beskedet från Svenska ridsportsförbundets disciplinnämnd att ryttaren skulle bli avstängd i två månader med omedelbar verkan. Detta två veckor innan EM för young riders, som hon hade blivit uttagen till.
- Jag var mitt uppe i min EM-satsning, det största som skulle hända i mitt liv, det jag alltid har drömt om. Alla visste att jag var uttagen till EM, när de sen tog bort mitt namn från listorna började folk undra varför.
- En avstängning är ett så fruktansvärt hårt straff, säger ägaren.
I början av september ringde Riksidrottsförbundet och frågade om ryttaren ville överklaga beslutet. Detta skulle i så fall ske den 15 september och hon måste bekosta resor och uppehälle för sig själv och vittnen, samt arvodet till en jurist.
- Då var det bara två veckor kvar av avstängningen och det kändes som lite väl mycket pengar för att de kanske ändå inte skulle förstå, säger ryttaren.
Hela ryttarens familj har varit involverad i hennes EM-satsning, som har kostat mycket pengar, tid och engagemang.
- Det här med tävlingarna kostar otroligt mycket pengar, säger ryttaren.

Sociala konsekvenser
Händelsen har fått stora sociala konsekvenser för ryttaren, ägaren och deras anhöriga. Ridsportförbundets beslut, med namn på de inblandade, ligger ute på nätet. De har också blivit illa omskrivna på olika chatt-forum.
- Jag har hållit mig undan. Jag vet att folk vet och att de pratar, men det är ingen som kommer fram till mig. Det finns de som är avundsjuka för att det gått bra för mig och som drar nytta av det här, säger ryttaren.
- När jag blev avstängd ville jag knappt se en häst. Nu ska jag ut och tävla och känna hur det känns. Jag hoppas att det inte är så, men en så?n här sak kan verkligen få en att tappa gnistan, fortsätter hon.
Hon hoppas att det här inte ska påverka hennes framtid inom ridsporten.
- Men det är svårt att veta hur de som tar ut lag tänker.
Det är inte bara i hästsammanhang som händelsen uppmärksammats, ägaren tycker att bekanta i allt mindre utsträckning kommer fram till henne.
- Eller så är det jag som drar - Det jag tycker är jobbigast är inte att min häst har blivit "misshandlad", det anser jag ju inte att den har blivit, utan det att hon och hennes familj har satsat så mycket och så slås benen undan på dem, bara för att jag ber henne om hjälp.
GA har sökt tävlingsveterinären, som har avböjt att kommentera händelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om