Anmälan om svartbygge kan ligga i 18 år

Tillsynen av olovliga byggåtgärder är nedprioriterad. Kön, som ökar just nu, innehåller 650 ärenden. De äldsta går tillbaka till 2002.

Eva Ahlin (C), ordförande i miljö- och byggnämnden.

Eva Ahlin (C), ordförande i miljö- och byggnämnden.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Gotland2019-12-16 07:00

Att bygglov tar tid på Gotland är knappast en nyhet. Både klagomål och JO-anmälningar är vanliga sedan länge.

Det går i sin tur ut över tillsynen av misstänkta olovliga byggåtgärder. Den kön bara växer och är nu omkring 650 ärenden lång – varav de äldsta går tillbaka ända till 2002.

– Redan när jag satt i dåvarande byggnadsnämnden 2000–2010 var det här nedprioriterat. Det är lagstadgat att vi ska bedriva tillsyn, men inte hur mycket, och vi ansåg att det gav mer att bygga nytt än att rätta misstag. Samtidigt är det viktigt också, det kan ha med hållfasthet och säkerhet att göra, säger miljö- och byggnämndens ordförande Eva Ahlin (C).

Trots den inställningen har inga förstärkningar skett sedan Eva Ahlins styre tog över. Resurser har snarast lyfts bort från just det team som jobbar med tillsyn.

– De är bara tre personer och det är för få, det är inte på något sätt deras fel att kön är lång, säger nämndordföranden.

Tänker ni göra något åt det då?

– Det kan jag inte gå in på, de besluten är inte tagna. Men jag har en budget att förhålla mig till.

På den aktuella enheten jobbar Alma Zenunovic, som bekräftar att de har tämligen fullt upp.

– Vi prioriterar, det är vad vi gör. För varje år blir det mer och mer att göra på tillsynssidan, säger hon.

Från och med i år är det möjligt att anmäla anonymt, via nätet, om du misstänker ett svartbygge, fusk, olovlig användning eller liknande. Det är ytterligare en anledning till att den aktuella kön växer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!