Anmälningar om resor har ökat stort

Mer än dubbelt så många gotlänningar har anmält reseföretag till Allmänna reklamationsnämnden i år jämfört med 2019.

Gotlänningarna har i år skickat in mer än dubbelt så många anmälningar om resor till Allmänna reklamationsnämnden än de gjorde förra året.

Gotlänningarna har i år skickat in mer än dubbelt så många anmälningar om resor till Allmänna reklamationsnämnden än de gjorde förra året.

Foto: Stina Stjernkvist/TT/arkiv

Gotland2020-09-14 16:12

Anmälningarna av researrangörer till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, har ökat stort i hela landet under årets sju första månader jämfört med samma period förra året. Och trenden är densamma på Gotland. Under januari till juli fick ARN in 23 ärenden som gäller resor. Motsvarande siffra år 2019 var 9, mer än en fördubbling alltså. Flera av anmälningarna riktas mot flygbolagen SAS och BRA och men även mot andra researrangörer som Tui och Ving har anmälts.

– Vi för ju ingen officiell statistik över ärenden som beror på corona, men om vi jämför med samma tidsperiod förra året så kan vi ju mellan tumme och pekfinger säga att det är de coronarelaterade ärendena som ger den stora ökningen, säger Ulf Roos, service- och informationschef på ARN.

Även Konsumentverkets vägledning "Hallå konsument!" har haft en stor ökning av personer som hör av sig med frågor som handlar om resor.

– Ja, verkligen! Det började i våras då vi fick in väldigt många frågor om vad som gäller för resor, både flygresor och paketresor, säger Johanna Persson, vägledare på Hallå konsument!. Hon fortsätter:

– Oftast handlar det om ganska mycket pengar och då vill man ju veta vad som kommer att hända.

Nu när pandemin pågått ett tag handlar frågorna till Hallå konsument! många gånger om att det tar lång tid att få återbetalning för inställda resor.

– Det är lagstadgat när man ska få tillbaka sina pengar – sju dagar för flygresor och 14 dagar för paketresor. Men det är en extrem situation just nu och man får räkna med att det tar längre tid. Exakt hur lång tid det är rimligt att vänta kan vi inte avgöra, säger Johanna Persson. 

Hon berättar också att om det är svårt att få tillbaka pengar från researrangören så finns ett par andra alternativ. Är resan betald med kreditkort eller faktura kan man vända sig till kreditgivaren och ställa krav på återbetalning. Det finns också möjlighet att kontakta Kronofogden och ansöka om ett betalningsföreläggande. 

– Vi för ingen statistik för det finns så många bolag men jag skulle ha fått reda på om det var något som sticker ut, säger Max Wallenberg, pressansvarig på Kronofogden. 

Länsförsäkringar på Gotland fick i början av pandemin många frågor kring hemförsäkringens reseskydd men inställda resor på grund av corona är inte en fråga för försäkringsbolagen.

– Det ska researrangören hantera, säger Martin Sjöli, skadechef på Länsförsäkringar Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!