Anmälningarna om våld mot unga har ökat
Gotland har i förhållande till folkmängden, mycket hög andel anmälningar om barn som far illa. Bland ungdomar mellan 13 och 17 år är 10 procent föremål för anmälningar, enligt statistik från individ- och familjeomsorgen.
Foto: Mats Hemlin
Framför allt är det våld mot barn och ungdomar som ökat de senaste fem åren. Värst är statistiken för ungdomar mellan 13 och 17 år. 2008 och 2009 var det över 10 procent av den gruppen som figurerade i anmälningar. Det handlar om barn och ungdomar som utsatts för bland annat misshandel, sexuella övergrepp och föräldrar som missbrukar droger och alkohol.
- När vi tittar på tonåringar så ligger den gruppen ovanligt högt i relation till folkmängden. 10 procent är väldigt mycket, säger Marica Gardell, chef för individ- och familjeomsorgen.
Hon menar att öläget är en av orsakerna till den dystra statistiken.
- I många andra kommuner där barn har det svårt kan de byta skola eller flytta till en grannkommun, men det är svårt att komma ifrån problemen här på grund av läget. Det är också så att det finns en god social kontroll här på ön där man beaktar hur barn och ungdomar har det. Folk är anmälningsbenägna.
Anmälningsplikt
De flesta anmälningar om barn som far illa görs från polisen och skolorna. Att få skolorna att rapportera är också en medveten satsning som kommunen gjort de senaste åren.
- Vi har gått ut i skolorna och berättat om anmälningsplikten, och samtidigt har vi inrättat en halvtidstjänst för en socialsekreterare som jobbar med råd och konsultation gentemot skolorna, säger Marica Gardell.
Även socialnämndens ordförande Gustaf Hoffstedt konstaterar att anmälningsbenägenheten är stor här på Gotland.
- Jag tror att det beror på att vi lever i ett samhälle där vi har rätt så bra koll på varandra. Vi bryr oss om varandra här på Gotland, säger Gustaf Hoffstedt.
Långa väntetider
- Det leder till att det är få saker som faller mellan stolarna. Sedan leder det också till en eller annan anmälan för mycket, men det må vara hänt.
De många anmälningarna frestar på socialtjänsten. Det kan göra att väntetiderna kan bli långa för den som är föremål för utredningar, och där finns det ett arbetsmiljöproblem, menar Gustaf Hoffstedt.
- Vi är inte alltid tillräckligt duktiga på att snabbt sortera ut vilka ärenden som det finns substans i och inte. Vi är duktiga på att tids nog komma fram till vilka ärenden som behöver utredas och där man behöver sätta in resurser, men det tar lite för lång tid för oss att skilja agnarna från vetet.
Hur ska ni lösa det?
- Jag tror att det handlar om att skaffa sig bättre rutiner. Jag har förståelse för att det är svårt att veta vilka anmälningar som har substans, men jag tror att en hel del utredningar skulle kunna avslutas tidigare, säger Gustaf Hoffstedt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!