Sedan juli 2011 måste den som bedriver verksamhet inom socialtjänsten anmäla allvarliga missförhållanden enligt lex Sarah.
Ett år efter att de nya reglerna infördes hade 854 anmälningar inkommit till Socialstyrelsen. Åtta av dem från Gotland.
Trenden är tydlig: under 2011 anmäldes tre fall av misstänkta missförhållanden på Gotland, i år har - bara t.o.m. förste juli - åtta anmälningar gjorts från omsorgspersonal på Gotland. Sju av dem är fortfarande pågående, två har avslutats.
Sedan dess har ytterligare två fall registrerats. Prognosen tyder alltså på en kraftig ökning i år. På Gotland liksom i landet i övrigt.
Tre handlar om missförhållanden inom äldreomsorgen, en om psykisk funktionsnedsättning, en om missbruksvård och tre om personlig assistans i samband med funktionsnedsättning.
Känsliga uppgifter på tavlan
I ett fall handlade det om en äldre kvinna på ett äldreboende som fick vänta flera timmar på hjälp eftersom personal saknade nyckel till hennes lägenhet.
I ett annat var det en hemtjänsttagare som vid ett tillfälle, enligt anmälan, utsattes för kränkande behandling av personal, som ska ha varit hårdhänt mot brukaren och irriterat ha förklarat att ”du ska vara tacksam för den hjälp du får”.
I ett tredje fall var det en lapp på en whiteboardtavla på ett äldreboende som förorsakade anmälan. På lappen stod det känslig information om en brukare med koppling till psykiatrin tillsammans med namn och adress till vederbörande – där handlade det om att inte ha skyddat känsliga uppgifter med hänsyn till den personliga integriteten.
En annan anmälan rör en vårdtagare som flyttade från Visby till Slite. Den nya hemtjänstpersonalen fick inte tillräckligt med information om personen, vilket ledde till att vårdtagaren blev utan larm.
Brukare dog trots larm
Den allvarligaste anmälan gjordes i början av denna månad (augusti). Då hade en hemtjänsttagare avlidit efter att vid tre upprepade tillfällen ha larmat tre gånger. Personalen ska ha kommit dit men trots att brukaren hela tiden blev sämre inte ha kontaktat läkare eller distriktssköterska.
(Läs mer här).
Relativt befolkningsunderlaget så ligger Gotland sämre till än landet i övrigt. Räknat per tusen invånare går det 0,09 Lex Sarahanmälningar per tusen invånare i landet som helhet.
På Gotland är motsvarande siffra 0,13 Lex Sarahanmälningar per tusen invånare.