Det var i slutet av augusti som länsveterinär Agneta Karlsson Norström och djurskyddsinspektör Mårten Danielsson gjorde en oanmäld kontroll av den 43-årige djursjukskötaren, sedan polisen kontaktat länsstyrelsen.
Djursjukskötaren var vid besöket i full gång med raspning av tänderna på en häst och hade gett hästen bedövning. Den veterinär som gett honom delegering att göra detta fanns inte i närheten och hade inte undersökt hästen i förväg. Dessutom var det inte veterinären som hade försett djursjukskötaren med bedövningsmedel, utan det hade blivit över från tidigare behandlingar.
Behandlat 22 hästar på ön
Allt detta strider mot djursjukskötarens befogenheter, menar Agneta Karlsson Norström. Länsstyrelsen har anmält honom och den veterinär som försett honom med bedövningsmedel till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.
Fram till länsveterinärens besök hade djursjukskötaren behandlat 22 hästar på Gotland.
Hur vanligt är det att djursjukskötare överskrider sina befogenheter?
– Det är ganska vanligt att man utsätts för detta som hästägare. Det är bättre att man överlämnar det till specialister. Vi har duktiga veterinärer här på Gotland så det finns ingen anledning att gå till någon annan, säger Agneta Karlsson Norström.
Mannen, som gått flera utbildningar utomlands, blev legitimerad som djursjukskötare i juni i år.
– Jag har följt alla regler som finns, menar djursjukskötaren när GA når honom på telefon.
Dömd för djurplågeri
Han är tidigare dömd i hovrätten för djurplågeri då han 2009 på fastlandet utsatte tre hästar för lidande genom att på ett felaktigt sätt ha utfört tandraspning på hästarna. En veterinär på Sveriges lantbruksuniversitet vittnade om hästarnas smärta och svårigheter att tugga efter behandlingen.
Mannen menar att hovrättens dom är felaktig och han har överklagat den till Högsta domstolen.
– Jag har 300 timmars utbildning och han som anklagat mig har fyra timmars utbildning. Jag hade utländska veterinärer som vittnade till min fördel, men i rätten väger alltid en svensk veterinärs ord tyngre, säger han.
Länsstyrelsens anmälan ska nu behandlas av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.
– Det som kan hända om han blir fälld i ansvarsnämnden är att han förlorar sin legitimation och får djurförbud, säger Agneta Karlsson Norström.