Mensa är en förening som funnits i snart 60 år i Sverige och som i dag har cirka 7 000 medlemmar bara i Sverige. På Gotland är medlemmarna relativt få, i skrivande stund 22 personer.
Men det finns hopp och engagemang om att bli fler, berättar Elbereth Åhlberg. Hon är den medlem på ön som varit med längst i föreningen.
– Det är en förening för personer med väldigt hög intelligens, säger Elbereth Åhlberg, innan hon utvecklar:
– Det handlar om ett särskilt sätt att kunna se mönster, och samband. Det gör att man också resonerar och pratar om saker på ett annorlunda sätt än andra. För mig är det lite av en befrielse att få vara med likasinnade och känna en samhörighet med andra som jag kanske inte kan få någon annanstans.
Ett resultat på 131 eller högre på Mensas IQ-test kan kvalificera till medlemskap i föreningen. Men väl där, pratas det aldrig om vare sig intelligenskvoter eller testresultat. Elbereth Åhlberg förklarar att hög intelligens är en talang, likt att vara musikalisk eller ha någon annan förmåga som bara finns där naturligt.
– Visst handlar en del om vilken miljö man är i eller har vuxit upp i, och andra förutsättningar. Men det finns alltid en stor kunskapstörst, så skulle jag nog vilja sammanfatta den här talangen eller förmågan, säger hon.
Anna Sandervig är föreningens nyaste medlem på Gotland. I dag är hon 41 år, men hon berättar om hur hon alltid känt sig lite annorlunda. När hon i höstas gjorde Mensas provtest på nätet, var det mer av en slump än något annat.
– Jag hade helt ärligt inte en tanke på att jag skulle få det resultatet jag fick. Än mindre att jag vid 41 års ålder skulle gå med i Mensa, säger Anna Sandervig.
Den nya insikten ger bättre förståelse för både sig själv och sina barn; Anna vet att åtminstone två av dem är särbegåvade. Mensas Gifted Children Program jobbar ideellt med att utbilda skolpersonal och andra som i sitt yrke möter barn genom gratis föreläsningar.
Att ha hög intelligens, eller en särbegåvning som man också kan benämna det, kan göra livet snurrigt – särskilt om man inte är medveten om det.
– Jag har haft kanske 20 olika jobb, och kastat mig från det ena till det andra. För att jag velat göra så mycket olika saker, och helt enkelt inte vetat om det i förväg. Det är först nu som jag insett vad jag ska jobba med, säger Anna Sandervig som utöver sin föräldraledighet, både jobbar 75 procent men också studerar vid sidan av i samma omfattning.
Jullietta Stoencheva är ordförande i Mensa Öst, där Gotland ingår. Hon vill beskriva Mensa som främst en förening som samlar personer med olika bakgrund och till och med olika intressen. Det som förenar är nyfikenheten och viljan att lära sig, något som gjort att hon själv hittat nya intressen tack vare engagemanget i Mensa.
– Det kan finnas mycket som vi vill lära oss mer om, men att vi upptäcker det först när vi träffar andra med det intresset. På så sätt skiljer det sig ganska mycket från andra föreningar eller klubbar, där man ofta är bra på en viss grej från början. Så har det åtminstone varit för mig, att jag upptäckt nya områden och intressen efterhand, säger hon.
Den som vill göra Mensas IQ-test i Visby anmäler sig via föreningens webbplats. Där finns också ett provtest som alla kan göra digitalt. Nästa testtillfälle i Visby är den 10 maj.