Anna höll föredrag om POSK i Halla

Är det så att besluten inom Svenska kyrkan tas över huvudet på dem som är aktiva och jobbar ute i församlingarna?
POSK, partipolitiskt obundna i svenska kyrkan, är en riksorganisation och ett forum för dem som vill verka som förtroendevalda inom kyrkan utan att vara partipolitiskt bunden.
I går hölls det första mötet som var öppet för allmänheten.

Gotland2004-05-18 04:00
Vid mötet pratade Anna Lundblad Mårtensson från Linköping. Hon är kyrkostyrelseledamot och även ordförande för POSK i Linköping.
­Visst är vi politiska men vi är inte partipolitiska, sa Anna. Men vi anser att besluten tas av andra, inte av dem som jobbar inom kyrkan. Förr var det så att man kände den som man röstade på. Man röstade fram en representant som representerade församlingen. Det är tyvärr inte så längre på alla platser i Sverige.
<span class='mr'>Grundläggande</span>
Församlingen är den viktigaste grundläggande enheten inom kyrkan. POSK är en nätverksorganisation som bygger på det lokala planet.
Det är ett nätverk med stark underbyggnad.
­Det kan innebära att ledamöterna har helt olika uppfattningar i olika frågor. Detta ser vi som en styrka, inte en svaghet eller ett problem. En sträng partilinje innebär däremot att minoriteter i praktiken inte kan göra sina röster hörda, något som strider mot en demokratisk ordning. Men det viktiga är att man stöder varandra och inte bekämpar varandra hela tiden. Alla är lika viktiga.
<span class='mr'>Dopet</span>
Medlemsskapet i kyrkan skall grundas med dopet och kyrkans frigörande från staten är frågor som POSK alltid har hävdat. Biskoparna skall ha rösträtt på kyrkomötet är ett annat krav som POSK ställer.
­Vi behöver människor som kan se varandra, ser och bekräftar och tror på varandra, sa Anna.
En viktig uppgift för POSK är att skapa möjligheter för och uppmuntra människor med engagemang i Svenska kyrkans gudstjänst- och församlingsliv att också ta ansvar som förtroendevalda i kyrkan.
På Gotland finns tio ledamöter i kyrkofullmäktige som är anslutna till POSK. De har ännu ingen lokal förening och det här var alltså det första öppna mötet som hölls i Högbrogården i Halla. Erland Björklund är kyrkoherde i Vänge pastorat och inledde mötet med att prisa Högbrogården i Halla.
­Fast vi har sex medeltida, fina kyrkor i pastoratet firar vi vår gudstjänst här varannan söndag, sa han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om