Anna på Gotland kämpar för Syrien

- När revolutionen i Syrien startade kände jag att jag ville göra någonting för mitt hemland. Jag vill att organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter ska reagera, och agera.Anna är syrier men bor sedan en tid på Gotland. Via datorn har hon kontakt med sin familj i Syrien, och hon är också aktiv i kampen mot regimen.

Efter att de dödat honom har de tagit bort hans ögon, berättar Anna och visar bilder som hon fått från sitt tidigare hemland Syrien.

Efter att de dödat honom har de tagit bort hans ögon, berättar Anna och visar bilder som hon fått från sitt tidigare hemland Syrien.

Foto: Krister Nordin

Gotland2011-05-19 04:00

- Det syriska folket har äntligen vaknat. Nu vill jag att även resten av världen ska se vad som pågår, säger hon.

Hennes engagemang har fått konsekvenser. Hennes Facebook-konto stängdes och hennes hotmail har hackats. Så Anna, som vi kallar henne, är rädd och väljer därför att vara anonym.

- Jag jobbade för myndigheterna i Syrien, och var ständigt kontrollerad. Och jag vet att det finns rapportörer till den syriska regimen även i Sverige, säger hon.


Minst 850 döda
Syrien är det senaste landet i raden av arabiska revolutioner, enligt uppgift bedömer FN att 850 människor har dödats sedan i mitten av mars. Men det kan vara fler, utländska journalister är inte välkomna till Syrien men via arabiska sidor på internet sprids utsmugglade bilder, filmer och texter om våld och förtryck.

- Det började den 15 mars. Några pojkar i tioårsåldern hade sett på tv om det som hände i andra arabländer och skrev "ned med regimen" på en vägg. De blev gripna och satta i fängelse. Det fick deras mammor och andra människor att protestera, berättar Anna.

I grunden för upproret ligger missnöje med bland annat bristen på vatten, hög arbetslöshet och korruption.


Stridsvagnar mot folket
Demonstrationer förekommer i allt fler större och mindre orter runt om i Syrien, framför allt i anslutning till fredagsbönen eller i samband med begravningar av dödade människor.

Militär och säkerhetsstyrkor har bemött demonstrationerna med våld, skjutvapen och stridsvagnar.

- Men det finns militärer som lagt ned sina vapen och följt med det protesterande folket. De ses som förrädare och ha en dödsdom över sig, säger Anna.


Lögner och propaganda
Bashar al-Assad har varit en populär och omtyckt president.

- Men det är inte han som styr, det är hans familj. Samma familj har haft makten i 40 år utan att människorna har fått det bättre. Det var Bashars far som 1982 krossade ett uppror i Hama med en massaker där ungefär 30 000 människor dog. Familjen kontrollerar militären, polisen, ekonomin...ja, allt. Familjen tror att de är Gud, säger Anna.

- De skyller också stridigheterna på olika religiösa sekter, men de motsättningarna finns knappast. Det är bara lögner och propaganda för att göra människor förvirrade.


Farligt att kritisera
Anna oroar sig för sin familj i Syrien. De har daglig kontakt, men tvingas prata i symboler eftersom det är farligt att vara kritisk mot regimen.

- Jag kanske inte kan besöka Syrien igen eftersom jag har kritiserat makten, säger Anna med sorg i rösten.

Syrien är knappt hälften så stort som Sverige och har 23 miljoner invånare.

Formellt heter det Arabrepubliken Syrien, en stat som gränsar till Jordanien, Israel, Libanon, Irak och Turkiet.

Huvudstaden är Damaskus.

1970 tog försvarsminister Hafez al-Assad makten och styrde landet fram till sin död år 2000, då sonen Bashar tog över. Han är ledare för Baathpartiet.

Utrikesdepartementet avråder nu från resor till Syrien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om