Annalisa Gardell säger adjö efter 47 år på länsstyrelsen Hon har "överlevt" åtta landshövdingar
Hon hann med en åttonde landshövding, innan det blev dags att säga tack och adjö. I 47 år har registratorn Annalisa Gardell varit anställd vid länsstyrelsen. Hon var bara 16 år då hon började. I dag gör hon sin sista arbetsdag 63 år gammal. Ja, det känns märkligt att det är så många år som jag har varit här. Ändå är allt som vanligt och jag känner mig inte så gammal. Men det skall bli jätteskönt att sluta. Sedan tar det nog lite tid, innan jag förstår att jag är ledig, ja helledig!
Den 7 november började hon vid länsstyrelsen, de första åren vid folkbokföringen. Åtta år senare, 1963, hamnade hon på landskansliets diarium. Sedan dess har Annalisa Gardell hunnit med ganska mycket. Bland annat vikarierade hon som sekreterare åt Thorsten Andersson, företrädare till nuvarande landshövdingen.
Thorsten Andersson var den landshövding som jag hade mest kontakt med i och med att jag vikarierade som sekreterare åt honom. Jag tyckte bra om honom. Lillemor Arvidsson är också bra, jättetrevlig och lättsam. Bra att vi fick en kvinnlig landshövding, tycker Annalisa Gardell.
<span class=MR>Många landshövdingar</span>
Ja, många landshövdingar har kommit och gått under Annalisa Gardells 47 år: Åke Hovgard, Martin Wahlbäck, Torsten Andersson, Einar Gustafsson, Lars Westerberg, Claes Elmstedt, Thorsten Anderssson och så finns den nuvarande landshövdingen, Lillemor Arvidsson.
Mycket har förändrats under de 47 åren på länsstyrelsen. Inte minst det tekniska. Det har gått från gamla skrivmaskiner via elektriska skrivmaskiner till dagens datorer.
Och förr fick man hålla på och skriva av papper. Det var innan det fanns kopiator. Vi fick också använda karbonpapper när besluten skulle skrivas ut, minns Annalisa.
Minnen har hon också berättat om i en artikel som hon skrev 1993 i personaltidningen Strandhugg. Tiden på folkbokföringen "var rena plåtslageriet". Varje invånare hade en egen plåt med sina personuppgifter på och när skattsedlarna skulle tryckas var det tävling om vem som hann med flest i timmen.
Ibland fick Annalisa rycka in i växeln. Den minnesgode kommer ihåg att det ännu på 50-talet var manuell växel med snören. Det hände sig att fel snören rycktes ut...
<span class=MR>60-talet den bästa tiden</span>
En kort tid var hon också på skatteuppbörden och från 1963 blev det landskansliets diarium. Åren 1963-71 minns hon som sin bästa tid vid länsstyrelsen.
"Det var en mycket god stämning där. Jag tror det var blandingen av män/kvinnor som var bra. På 60-talet förekom bland annat ärenden om särskilt tillstånd att visa film på långfredagen. Ibland kom det telegram från justitiedepartementet, eller var det kanske justitiekanslern? Där handlade det om att vissa tidskrifter skulle beslagtas porr! dD var det bråttom att få ut det till polisen. Jag kan inte fatta att jag har varit med om detta. Det skulle vara nu det, i detta lös-släpphetens tidevarv, ha", skrev Annalisa i personaltidningen.
Hon minns också att det på 60-talet förekom äktenskapsdispenser, som man i början fick skriva till Konungen om. Från 1971 och framåt kommer Annalisa Gardell ihåg som en tid fylld av ständiga omorganisationer.
<span class=MR>Stor avtackning</span>
Nu är hon också vederbörligen avtackad. I onsdags kväll var det samling i länsstyrelsens kafeteria för tal, blommor och presenter. Det blev både pengar från arbetskamraterna, ett par malmljusstakar och så en present som hon blev extra glad över.
Tryggve Siltberg på landsarkivet överlämnade en inramad och inglasad kopia av brevet från drottning Kristina år 1645 till Gotlands förste landshövding (Åke Hansson Ulfsparre). Den blev jag glad för, säger Annalisa och skiner som en sol.
Efter den officiella avtackningen gick hon och hennes närmaste arbetskamrater på restaurang. I går morse blev det ytterligare avtackande. Då av tidigare arbetskamrater på förvaltningsenheten, där hon också har jobbat.
Det har varit mycket funderingar inför pensionen. Jag undrar när jag börjar klättra på väggarna. Nej, skämt åsido. Jag tycker att jag har gjort mitt och jag tror inte att jag ska ha några problem med att sysselsätta mig, säger Annalisa. Trädgården tänker hon göra lite mer av och massor av böcker finns som väntar. Korsord och böcker gillar hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!