Anne fick pris för sin lerverkstad

Anne Askegren, keramiker från Lärbro, fick Ella Skoglunds modellstipendium på Gotlands läns hemslöjdsförenings årsmöte i går kväll. Anne har byggt sin egen verkstad i lera och de 5 000 kronor hon fick ska hon använda till att vidare utforska naturleran från Slite.

PRISTAGARE. Anna Askegren, Lärbro, fick stipendium av Gotlands hemslöjdsförening på årsmötet i Langska huset i går. Ordföranden Hans Klintbom, överlämnade priset och blommor till den glada keramikern.

PRISTAGARE. Anna Askegren, Lärbro, fick stipendium av Gotlands hemslöjdsförening på årsmötet i Langska huset i går. Ordföranden Hans Klintbom, överlämnade priset och blommor till den glada keramikern.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2008-04-01 04:00
- När Cementa tar ut stenen måste de först ta bort leran och den är helt gratis, sa Anne. Det går att använda den till allt möjligt.
Anne är en nyfiken person som vill utforska allt möjligt och hon vill pröva på så mycket, både möjligt och till synes omöjligt. Allt som kan göras i lera. Verkstaden som hon har byggt, med god hjälp av sin familj, är av lera, en sorts lättlera där långhalm och lera blandas och blir till en lervälling. Nu vill hon bygga en primitiv ugn, också av lera.
- Man gör en stomme av sly och sedan lägger man på leran. Den innehåller naturligtvis mycket sten och måste silas flera gånger innan man kan använda den men den är å andra sidan gratis. Cementa blir bara glada om man tar bort någon av de stora högar som de schaktar bort.

Kalken bubblar upp
Inte nog med det. Leran innehåller också mycket kalk som bubblar upp ur leran efter ett tag. Anna berättade om en skulptur som plötligt fick stora klumpar som bubblade fram. Det var kalk som var kvar i leran.
- Det gäller att få bort kalken också och det blir mycket silande, säger Anne.
Hon gör också försök med rökbränning som innebär att man, istället för att glasera, kan få fram färger genom att använda rök. Inte nog med det, Anna jobbar med engobering som innebär att man färgar leran med oxid medan den den är hård, istället för att glasera.

Prova och utforska
- Det är så mycket som jag vill pröva och utforska och stipendiet ger mig lite arbetsro och det är mycket pengar för mig, säger hon, strålande glad.
Hon är keramikern som gör både bruksföremål och skulpturer och hon är precis på gång att starta eget företag som blir "Lerhuset i Lärbro", naturligtvis, huset är ju byggt av lera.
Anne har varit medlem länge i Hemslöjdsföreningen. Några år har hon jobbat som barn- och ungdomskonsulent i föreningen. Hon har också varit ordförande i fem år i grafikgruppen.
Stipendiet, Ella Skoglunds modellstipendium, delas ut vartannat år. Ella Skoglund var hemslöjdschef från början av 1950-talet fram till 1980 och instiftade då stipendiet.

Verksamhetsberättelse
Hemslöjdsföreningen presenterade en diger verksamhetsberättelse för 2007 men man efterlyste mer barn- och ungdomsverksamhet. Posten som ungdomsrepresentant är också vakant. Däremot har aktiviteterna ute i socknarna ökat och ombuden har träffats vid flera tillfällen och kläckt nya idéer.
Under 2007 hade föreningen 746 enskilda medlemmar, 50 familjer och 19 ungdomar. Totalt alltså 815 medlemmar och det är en minskning med 73 från föregående år.

Valen: Hans Klintbom, ordförande, omval. Samtliga ledamöter omvaldes: Elvy Johansson, Grötlinge ting, Ann-Marie Werkelin, Rute, Inga-Greta Nilsson, Forse ting, Anette Karlsson, Bäl, Kicki Johansson Trodin, Hemse, Gunilla Lindkvist, Lummelunda, Cajsen Norrby, Hablinge ting, Mona Gardarfve, Fardhem, Lena Pettersson, Dede ting och Marleen Kolmodin, Line ting. Fyllnadsval på ett år Lena Scharp, Garde ting och Barbro Mellberg, Endre ting.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om