Annikas deckare utspelar sig i Buttle
Jag är varken sommargotlänning som Mari Jungstedt eller infödd gotlänning som Anna Jansson. Jag hade faktiskt aldrig varit på Gotland förrän i fjol.Snart släpper dock journalisten och författaren Annika Bryn sin tredje deckare. Den här gången utspelar den sig i Buttlei nutid och för 140 år sedan...
För ett år sedan hade frilansjournalisten och deckarförfattaren Annika Bryn aldrig satt sin fot på Gotland. Hennes första bok, kriminalromanen Den sjätte natten, hade släppts på Wahlströms & Widells förlag och fått fina recensioner. Så besökte hon Gotland och hamnade hos bekanta i Buttle. Där övernattade hon och vaknade sedan till en tyst och slående vacker morgon, som hon gick ut och mötte.
Buttle bredde ut sig framför mig och jag blev tvärkär! Jag tänkte att jag måste skriva en bok om Buttle!
Eftersom hennes favoritgenre är kriminalromaner, både läs- och skrivmässigt, så blev det en sådan. Eller blir, för Morden i Buttle är inte riktigt klar ännu. I lördags berättade hon dock om, och läste ur, både den och debutboken vid ett författarsamtal i Wisby hotells Vinterträdgård, en del av "Kultur i natten".
Boken delar sig på två tidsåldrar.
Dels nutid, där läsaren får möta kriminalpolisen Margareta. Hon har snudd på bränt ut sig i Stockholm, åker till Gotland för att få lugn och ro och hamnar i ett tyst och stilla Buttle, där inte ens mobiltelefonerna fungerar. Direkt och bokstavligt talat snubblar hon över en död kropp i skogsbrynet. Polis tillkallas och Margareta får tillbringa sin första natt på hotell inne i Visby.
<span class=MR>140 år framåt</span>
Så hoppar handlingen 140 år tillbaka i tiden, till år 1860. En 12-årig liten flicka ska precis ska föda en dotter och känner sig nära döden. Pappan sägs vara en 15-årig pojkvasker och barnmorskan är bister. Flickan heter Ida Katarina Pettersson.
Samma namn ser kriminalpolisen Margareta långt senare på en pampig gravsten vid Buttle kyrka. "Saknad dotter" står det inristat.
Att flickans öde i slutändan kommer att knytas samman med mordet i Buttle, det har hon dock ingen aning om. Då.
Det är temat för boken. Hur saker kan föras mellan generationer och sedan återkomma med bitande kraft, konstaterade Bryn.
Margareta kan inte släppa utredningen, trots att hon själv egentligen bara är ett vittne. Hon ser ledtrådar och misstänkta lite här och var. Hos kommunalrådet Almgren och hans Buttleboende son, exempelvis, som bjuder in Margaretha på en sen middag. Där verkar mörka hemligheter vila nära ytan.
Bryn har tagit hjälp av flera lokala namn i sina efterforskningar, exempelvis Länsmuseets Stefan Haase, kriminalkommissarien Sune Jacobsson och privatpersoner i Buttle. Personerna är helt fiktiva, men platserna verkliga. Hon har till och med fått "låna" hus i Buttle, och låtit några av bokens karaktärer flytta in i dem. Den ockrafärgade gravstenen finns också, men namnet är något annorlunda. Diskussioner med förlag pågår och Morden i Buttle beräknas släppas till våren. Under författarsamtalet fick Bryn svara på frågor som: Blev din första bok refuserad av något förlag? ("Ja, flera gånger."); Hur bygger man upp en historia? ("Mycket kommer efter handdet är som öar som dyker upp i dimma, som sedan klarnar.") och; Äter man verkligen middag så sent på landet? ("Ja, om man vill hinna lägga barnen först.")
Berättar om Buttle. "Buttle bredde ut sig framför mig och jag blev tvärkär! Jag tänkte att jag måste skriva en bok om Buttle!" sade författaren Annika Bryn. Och en bok blir det: Morden i Buttle, som beräknas släppas i vår.Foto: Tobias Wallström
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!