Den blomstertid nu kommer, men utan traditionella skolavslutningar i de gotländska skolorna.
– Vi har påmint dem om att läsa på en gång till när de planerar avslutningarna i år. För avslutningarna gäller en blandning av de regler som gäller för skolorna och för allmänhet, säger utbildningsdirektör Torsten Flemming.
Utöver att restriktioner och riktlinjer, som begränsningen på 50 personer och att hålla avstånd, ska följas, finns ingen generell lösning för öns skolor.
– Vi har sagt att det får bli lokala lösningar – Solberga har 700 elever, Kräklingbo 35, det kan inte se likadant ut, säger Torsten Flemming.
Rektorerna har i förväg fått redogöra för hur de tänkt genomföra skolavslutningen.
– Många har avslutning utan anhöriga i år och en del har lösningar klassvis, säger Torsten Flemming, som tycker att skolorna löst det bra.
– De har varit väldigt lösningsfokuserade. Många har gjort väldigt bra lösningar, trots att det inte blir enligt traditionerna – kanske hittar man nya traditioner.
Även för friskolan Athene väntar skolavslutningar denna vecka. De brukar fira av sina niondeklassare på torsdagen med röd matta och ballongsläpp inför skolkamrater, nära och kära. På lördagen brukar sedan hela Visbyskolan ha en stor avslutning i Almedalen med lärare, elever och familjer på plats.
– Båda dem har vi specialplaner för, säger rektorn Kristin Nilsson och berättar att våren präglats av riskbedömningar och handlingsplaner.
I år genomförs båda avslutningarna utan publik.
– Ballongsläppet gör vi utan anhöriga och inte med alla elever på plats. Vi kommer att livesända den på Facebook så att alla kan få ta del av den, säger Kristin Nilsson.
Även den stora skolavslutningen blir annorlunda i år.
– Den är flyttad från lördag till fredag och vi gör den internt, klassvis, istället för i Almedalen med publik. Vi kommer att släppa en digital version på lördagen med alla elevers framträdanden, säger Kristin Nilsson.
Även på Athene i Fardhem blir det i huvudsak en avslutning utan anhöriga.
– När vi tackar av sexorna med diplom och betyg så går de andra eleverna in och vårdnadshavarna får komma in. Vi har åtta stycken sexor så där blir det inget problem, säger Kristin Nilsson.
Utgångspunkten har hela tiden varit att följa regionens linje.
– Det känns bra att vi gör likadant på Gotland, säger Kristin Nilsson.